Webhotell vs. Domenenavn og Hosting – Hva er forskjellen?

Hvorfor kan jeg ikke opprette en hjemmeside, når jeg har kjøpet et godt navn (domene), og hva er egentlig et webhotell?

Hvis man ikke har kjennskap til disse uttrykkene, kan det fort virke litt overveldende og forvirrende å skulle sette i gang med å opprette en nettside.

Når du har lest dette innlegget vil du kanskje ha litt mer oversikt, vite hva du skal gjøre og ikke minst: hvorfor du skal gjøre det.

La oss først se litt på fagterminologien, og hva begrepene betyr.

Domenenavn – hjemmesideadressen til din side.

Et domenenavn er selve navnet på hjemmesiden – dvs det man skal skrive i adressefeltet for å finne frem til hjemmesiden etter at den er opprettet.

hjemmesideadressen

Domenenavnet kan du gjerne kjøpe uten å lage en hjemmeside på den.

Det kan f.eks. være du ønsker å eie ditt eget fornavn-etternavn.no, i tilfelle du en dag i fremtiden skulle ønske å lage en hjemmeside på denne adressen. 

Eller det kan være du vil unngå at det er andre som laget en hjemmeside i nettopp dette odmenet.

Det er derfor ikke nok å bare kjøpe et domenenavn, hvis du vil ha en hjemmeside på den. Ønsker man å ha en hjemmeside på domenenavnet man har i tankene, skal man også koble det sammen med et webhotell (forklaring nedenfor).

Det er enklest å kjøpe domenenavn og webhotel sammen, for ellers skal du sette deg inn i noen litt mer avanserte innstillinger for å få navnet og hotellet til å kjøre sammen.

Utover dette er det enklere å huske å få betalt regningen til disse to komponentene, når den kommer samlet på en faktura. Da unngår man å miste sitt domene. Husk også å bestille SSL-sertifikat til nettstedet.

Vi har dessuten laget en guide til hvordan du finner et godt domenenavn.

Webhotell – Det fysiske stedet hvor innholdet ligger

Hvis du har et domæne du ønsker å lage en hjemmeside på, skal du ha et webhotell.

Et webhotell er ganske enkelt en plass du leier på en såkalt “webserver”. Der kan du legge alt det innholdet som skal ut på siden din. Dvs. bilder, tekster m.m. som du vil andre skal finne på nettstedet/hjemmesiden din.

webhotel-server

Et webhotell ligger på en webserver, som egentlig bare er en stor PC.

En webserver er enkelt og greit et annet ord for en PC tilkoblet Internett, og som har installert såkalt server-software. Det betyr at den kan ha innholdet av en hjemmeside liggende på seg.

Navnet “Webserver” kommer av det engelske uttrykket “to serve” – som betyr ‘å tjene’ eller ‘å servere’. Det vil si at den kan servere deg en hjemmeside.

Du skal altså bruke et webhotell hvis du ønsker å vise en hjemmeside når man skriver inn ditt domenenavn i en browser. 

Det er forskjell på kvaliteten av webhoteller, og det av flere ulike årsaker. Les mer om å velge webhotell her.

Først og fremst er det av betydning om hvor mange webhoteller som ligger på PCen som blir brukt som webserver. Er den PCen presset til det maksimale? Da vil det raskt påvirke hvor raskt din hjemmeside loades opp.

billigste internet pris

Videre har det noe å si om hvor rask og stabil internettforbindelsen er til webserver-PCen.

Det er viktig å velge et webhotel hos et firma som har 100 % styr på disse basale tingene, da det har stor innvirkning på hvor stabil din hjemmeside vil være, og hvor raskt den leses inn.

Har din hjemmeside en oppetid på 99%, så vil det si at kun 1 gang ut av 100 vil folk komme til din side uten å få opp noe.

Dette betyr også noe i forhold til hvor Google plasserer din hjemmeside i sine søkeresultater. Google favoriserer hjemmesider som leses opp raskt og de som loader hver gang.

Priser på webhotell og hosting

Vi opdatere prisene hver måned:

Hva er hosting?

Hosting betyr “å være vert”, og er bare et annet ord for å tilby et webhotell. Et hosting-firma tilbyr plass på en webserver, hvor du f.eks. kan ha ditt webhotell liggende, eller hva annet du nå skulle ha interesse i å ha liggende på nettet.

God fornøyelse med din nye hjemmeside. Jeg håper du har blitt litt klokere av å lese denne lille guiden til de ulike begrepene. 

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler