Webhotell | 4 tilbud du bør sjekke ut før du kjøper

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

Oppdatert 10. oktober 2018

9 Tips før du kjøper Webhotell-hosting ▼

Les disse tipsene før du kjøper hosting, og du vil være bedre påkledd til å kjøpe et webhotell til hosting av din hjemmeside! Less også tips på forsiden.

Hvordan ser systemene ut på ‘baksiden’?

One.com er veldig oversiktlig.

Du kan se domenenavn på dine hostede sider i venstre kolonne, og når du klikker på et av domenene, kan du se alle innstillinger til mail, FTP (fil upload), litt statistikk osv.

Lengre nede på siden finner du installasjon til WordPress og andre open source-systemer, CMS-systemer, som kan brukes for å styre hjemmesidens innhold. Du kan også gå til filene via “File Manager”, som åpner et FTP-program i vinduet, og dermed kan du se hvilke filer du har lastet opp.

one.com webhotel kontrolpanel

Hva er forskjellen på domenenavn og hosting?

Din hjemmeside skal ha et domenenavn, og dette navnet er det som du skriver i adressefeltet i browseren for å få frem hjemmesiden. Når du har kjøpt et domenenavn, eier du det, og det kan være svært verdifullt å ha et godt domenenavn.

Videre skal dine hjemmesidefiler (tekst, bilder etc) helt konkret ligger på en PC som er tilkoblet Internett. Denne PCen kalles en server-PC, og servicen kaller man “hosting“.

Du skal altså både ha et domenenavn og en hostingavtale på plass før du kan ha en hjemmeside kjørende. Derfor kjøpes disse to ofte samtidig, og ved samme hostingfirma.

Hva er det beste webhotellet til WordPress?

Jeg bruker WordPress sitt system til alle mine hjemmesider, først og fremst fordi det er veldig enkelt. Faktisk kjører nesten en tredjedel av alle hjemmesider på hele nettet i dag på WordPress.

Alle de fire hostingleverandørene nevnt tidligere kan installere WordPress på ditt webhotell med ett enkelt klikk.

Det kjører med PHP, men heldigvis behøver vi ikke grave for dypt i dette, da man kun skal klikke på en knapp og installeringen vil skje av seg selv på webhotellet. Så snart dette er på plass, kan du umiddelbart logge inn på hjemmesiden og begynne å sette op alt fra e-poster til design på hjemmesiden.

webhosting

Det finnes et hav av guides og videoer på nettet som hjelper deg å forstå mer av styring av webhotell sammen med WordPress. det er en av fordelene ved å velge det mest brukte CMS-systemet til hjemmesiden. Youtube har flere guider og how-to videoer om hvordan du konfigurerer WordPress og hvordan du sørger for at folk dirigeres inn på din side, uansett om de husker å skrive www foran domenenavnet.

Hva med sikkerhet og backup?

One og Cliche tar automatisk en backup av hele webhotellet én gang om dagen.

På den måte vet du at du aldri vil miste dine data. Backup av hjemmesidefilene på serveren er et must, og det er en god idé å fra tid til annen logge inn på FTP’en og laste ned hele siden. Da er du på den helt sikre siden. Det er sjeldent at du mister filer på ditt webhotell, men det kan forekomme ubudne gjester. Har man ikke styr på sikkerheten, så er det fint å ha en backup av all data.

Webservere kan feile, og det er surt å miste alt arbeid på sitt webhotell. Det er derfor viktig å ha en backupløsning koblet til hostingen.

Hele innholdet på webhotellet kan hentes via den FTP-adgangen du har fått i en av dine første e-poster fra hostingfirmaet i forbindelse med opprettelsen.

Kan jeg få min egen e-post med mitt domenenavn?

Ja. Det er inkludert i alle hostingpakker.

Du får et stort antall av e-poster når du koblet et domenenavn til webhotellet. Det betyr at du kan få denne e-post-adressen: mittnavn@mittdomene.no.

Du kan også innstille at disse e-postene skal automatisk videresendes til din egen e-post, hvis du heller vil fortsette å lese dine mail i f.eks. Gmail, men likevel ha mulighet for å sende mails fra ditt eget domenenavn (som endelse i din mail). 

Det er ganske enkelt å sette opp, og det kan du også finne guider til etter at du har bestilt webhotellet og hosting til din hjemmeside. Hos one.com har du et ubegrenset antall e-postkontoer tilknyttet et webhotell, og de settes opp med bare noen få klikk.

Det gir et godt inntrykk og virker professjonelt å ha en e-post tilknyttet hjemmesiden med samme url.

open-shop

Hva med support på webhotellhosting?

Når du kjøper billige webhoteller som disse, får du ikke telefonsupport med i kjøpet. Har du spørsmål til kundeservice skal du fylle ut et skjema, og vente på å få svar.

Jeg har god erfaring med one.com, som er veldig kjapp på å svare. Jeg har aldri ventet mer enn maksimalt én dag.

For en god ordens skyld har jeg sjekket alle hostingleverandører på Trustpilot, som også er inkludert i matrisen øverst. Support er viktig, og det vet hostingselskapene, så man kan gjerne forvente at de har styr på nettopp dette. Dessuten kan du finne svar på veldig mange problemer med domener og hosting ved å google deg litt frem.

Det er likevel ikke alle som klarer å finne ut å selv opprette og vedlikeholde en nettbutikk.

Konklusjon

Skal du bare ha det billigste webhotellet til en raskt hjemmeside da kan du velge Cliche.

På en lang rekke parametre er alle leverandørene og tilbudene nesten like, når det kommer til oppetid, stabilitet og support. Jeg vil alltid personlig foretrekke one.com likevel. Siden laster opp raskt og fint.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler