Mobilt bredbånd | Finn den beste prisen

Vår anbefaling
Vi anbefaler Ice.no, som har veldig god dekning over nesten hele Norge.
(Bemerk: NextGenTel og Telio tilbyr ikke lenger mobil bredbånd)
Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

*Kan være begrenset av områdets mobilmaster.

Mobilt bredbånd – 7 spørsmål og svar

Du kan raskt orientere deg via disse snarveiene, og få svar på det du har bruk for å vite om mobilt bredbånd. Nye guider finnes på forsiden.

1) Trådløse rutere til mobilt bredbånd (4G)?

Hvis du ønsker å koble til flere enheter til et mobilt Internett, er det lureste å kjøpe en trådløs ruter til ditt nett.

Du trenger ikke et modem eller en ruter sammen med mobilt bredbånd, men det kan forsterke WiFi-signalet betraktelig, og gjør det mulig å tilkoble flere PCer og mobiler til det.

Hvis du ikke har en tablet eller mobiltelefon du kan sette simkortet i, så kan du også velge å kjøpe en ruter til dette formålet.

Det finnes både batteridrevne rutere, som er lette å ta med seg på farten. Det kan også kjøpes mer alminnelige rutere, men sjekk alltid før kjøp at ruteren har en inngang til simkortet som følger med det mobile bredbåndet.

Hvis du er i tvil er det smart å kjøpe ruteren sammen med det mobile bredbåndet, slik at du er sikker på at alt passer sammen.

De fleste abonnement tilbyr pakker hvor du kan kjøpe et 3G- eller 4G-modem. De kalles også en USB-dongle. Disse kan du enkelt sette i PCens USB-tilkobling, og dermed er du online. Til PC kan du bruke denne modellen fra Huawei, som kjører på 4G. Den kan du kjøpe hos mange butikker, eller finne den til en god pris på nettet. Dette modemet har en software som via PCens USB-port installerer seg selv.

2) Hvor mange Mbit / Mb har jeg bruk for?

Ser du film og serier daglig via ditt mobile bredbånd, bør du ha en rask forbindelse med mye data – dvs. f.eks. 10-20 Gbit forbruk, og minimum 20 Mbit/s hastighet.

Eksempler
1 times skypesamtale = 220 MB data
1 times Youtube/DR stream i HD = 1,3 GB

Retningslinjer om hastighet:

[table id=16 /]

Det er enkelt å sjekke ditt dataforbruk på mobilen – her kan du f.eks. se hvordan du ser ditt dataforbruk på din iPhone:

3) Mobilt bredbånd med mobil / tablet (deling)?

Hvis din mobil har en treg internettforbindelse, kan du med fordel kjøpe mobilt internett hos et annet selskap, en det selskapet du har ditt mobilabonnement hos.

Deling av mobilt bredbånd foregår på samme måte som når du deler internettet fra din mobil med en annen enhet, f.eks. over til en PC eller tablet. På iPhonen går du enkelt inn i Innstillinger > Internettdeling > Slå på, og noter koden. Dermed kommer du online på en annen enhet.

Internet via mobilt bredbaand
Har du en tablet kan du sette simkortet i og være på nettet med en gang.

Det fungerer helt på samme måte som på mobilen.

Flere og flere velger å benytte mobilt bredbånd som sin primære internettforbindelse, og det av en enkel grunn; det har blitt så godt og stabilt at det for mange kan fungere bedre enn alminnelig bredbånd.

4) Hvordan installeres mobilt bredbånd (PC / Mac)?

Det er utrolig enkelt!

Har du mottatt en USB-dongle sammen med ditt mobile bredbånd, setter du enkelt simkortet i donglen, og videre kobler den i PCen din. Dermed installerer det seg selv i løpet av noen få minutter.

Du kan se en kort video fra Telenor her, som viser prosessen på en PC. Det er en litt gammel video, men det fungerer enda på helt samme måte:

Så snart du har installert det mobile bredbåndet på din PC, vil det automatisk logge seg på nettet neste gang du stikker USB-stikken i porten. Det vil også lagres en snartvei på ditt skrivebord som heter “Mobilt bredbånd”. Her kan du også selv starte det opp eller sjekke forbindelsen om noe skulle falle ut eller gå galt.

5) Hva hvis jeg bruker opp all min data en måned?

De fleste abonnementer på mobilt bredbånd justerer din hastighet svært mye ned når du begynner å gå tom, slik at det nesten er umulig å komme på nett hvis du overstiger din forbruksgrense. Det er ganske irriterende, og du vil oppdage din forbindelse nesten er ubrukelig.

Noen mobile bredbåndstilbud har ubegrenset / fri forbruk. Det finnes også dyrere løsninger med en funksjon som gjør at du er uten abonnement, men disse vil svært sjeldent lønne seg å kjøpe. Øvrig er det ofte svært kort binding på typisk en måned på disse.

Du kan også velge å oppgradere til neste trinn, eller hos noen leverandører kan du velge å kjøpe en ekstra datapakke for å utvide måneden den aktuelle måneden.

Det er viktig at du velger en datapakke som passer til ditt forbruk, slik at du kun i sjeldne tilfeller behøver å kjøpe ekstra data, fordi det svært sjeldent lønner seg.

6) Kan mobilt bredbånd erstatte alm. bredbånd?

Mange bruger det mobile bredbånd som backup til sitt alminnelige bredbånd, men mange har ikke bredbåndstilgang.

Er man f.eks. mange som deler på fastnettforbindelsen, vil det gjerne være perioder hvor nettverket er maksimalt belastet, og hvor det er fint å ha en ekstra dongle eller USB-brikke med mobilt bredbånd.

Men flere og flere velger også å bruke mobilt bredbånd som sin primære internettforbindelse i husstanden. Det betyr også at prisene blir lavere, fordi etterspørselen stiger.

mobilt-internet-dongle

Begrensninger på mobilt bredbånd  (hastighetstest)

Et mobilt bredbånd har typisk en litt høyere ping-hastighet. Derfor er det ikke optimalt til gaming, hvis spillet krever lynraske reaksjoner.

En god test om et mobilt bredbånd vil fungerer raskt nok til å være det primære internettet i hjemmet, er å teste det via et mobilabonnement, eller du kan ta en hurtighetstest av det mobile bredbåndet.

Du kan teste det via en venn sitt mobilabonnement ved å la vedkommende dele internettet fra mobilen til PCen, for dermed å avprøve streaming av en video på Youtube eller Netflix. o

Hvis du ønsker å koble hele husstanden på nettet via mobilt bredbånd, er det en fordel å kjøre signalet gjennom en trådløs WiFi-ruter. Dermed kan hele husstanden enkelt komme på nettet, og signalet er sterkere enn når det kun sendes ut via en alminnelig dongle (modem) eller en enkelt smarttelefon.

Dermed er du også sikker på at du kan koble flere enheter til nettet på samme tid.

7) Hva er mobilt bredbånd?

Mobilt bredbånd er en transportabel bredbåndsforbindelse. Fordelen her ligger klart i at du kan ta den med deg – derav navnet mobilt. Det kan være et simkort eller en USB-dongle, som du dermed kobler direkte inn i din PC via USB.

Så snart du mottar USB-brikken setter du det i PCens USB-port. Den installerer seg selv med det samme på enheten, og du vil komme på nettet i løpet av få minutters. Så enkelt er det. Det krever hverken drivere eller installasjonsplater – du vil komme online med en gang.

Det har lenge vært vanskelig å få et stabilt og godt nett via mobilt bredbånd, men de siste årene har mobilselskapene investert store beløp i å utbygge nettverket av master. Derfor har både dekning og kvalitet blitt langt bedre.

Den store konkurransen på området betyr også at man i mange områder får like god bredbåndsforbindelse via det mobile nettverket, som man får  via et alminnelig bredbånd.

Bor du i utkanten og opplever det ikke finnes gode kabler i jorden, og at disse ikke leverer raskt nok nett til deg? Da kan du med stor fordel sjekke det mobile nettverket i området. Ofte er det Telenor som har best forbindelse i både tettsteder og lite bebyggede områder. Det er også Telenor sitt nettverk mange andre mobil- og internettselskaper leier seg inn hos.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler