Tablets og mobiler overtar markedsandeler fra den bærbare PC

Nye enheter og formal som tablets og telefoner vokser hele tiden, og etterhvert som tilbudet blir større og bedre, og enhetene mindre, betyr det at salget av bærbare PCer er fallende.

Samtidig eksploderer bruken av mobildata i disse årene:

mobildata graf

Faktisk overtar mobildata det gode gamle bredbåndet! 

En av grunnene til at de nye mobile enhetene vinner frem, er at de er så enkle i bruk. Det har åpnet for et større marked, samt at det også gir mange eldre tilgang til e-post, Facebook, Skype osv.

Mobile styresystemer er ganske enkelt lettere å bruke, og touch-funksjoner er intuitive for både barn og eldre mennesker.

Tablets selger godt hos småbarnsforeldre, som ofte bruker enheten til å underholde og utvikle deres barns evner, i form av både tegnefilm og enkle og lærerike spill.

barn-ipad

Det betyr gyldne tider for de store produsentene, hvilket også har innvirkning på at de fire største virksomhetene i USA i dag nettopp er IT-selskaper, hvor Apple stikker av med seieren som den aller største.

Laptoppen med en langsom tilbakegang

Kort tid etter at Apple lanserte deres første iPad, hevdet Steve Jobs, at tabletten ville på sikt komme til å erstatte PCen. Han har allerede delvis rett.

I dag bruker vi alle sammen tablets, men mange var svært skeptiske da det første tablets kom ut og manglet både tastatur og mus. 

Det er ca. 5 år siden den første iPad ankom markedet, og i dag finnes en eller annen tablet i de fleste hjem. Det er likevel også en tendens til at smarttelefoner blir større og større, og med den nye iPhone 6+ har Apple også gjort sitt inntok på det såkalte “Phablet”-markedet. Dette er en mellomting mellom “Tablet” og “Phone”.

I følger nye tall fra Gartner forventes salget av tablets å stige med 8%, mens PCer kun med 1%:

analyse-forecast

Apple er likevel ikke lenger så dominerende på tablet-markedet, slik de var i starten. Android-baserte tablets kjemper seg frem, og Androidtablets vokser raskere frem enn iPads.

Informasjon
Det er imidlertid en god tendens at salget av brukte bærbare datamaskiner vokser. Bedrifter som refurb.no kjøper bærbare laptopper og selger det med ny garanti.

Fine internetforbindelser i den tredje verdens land

Det er ikke bare i vesten at salget av dataenheter vokser, det er også i høy grad tendensen i utviklingsland. Internetthastigheten er raskere og forbindelsene mer stabile i mange av de store byene i Afrika. F.eks. byer som Mombasa og Nairobi har en høy penetrering av bredbånd, og det er til priser som lokalbefolkningen kan betale.

Afrikanerne kommer på nettet som aldri før, og i takt med dette faller prisen på smarttelefoner. Mange afrikanere har ikke råd til en PC, men en kinesisk smarttelefon for $100 er et svært god alternativ, da den både gir mulighet for å browse, sende e-mail, samt ringe og sende meldinger, selvfølgelig.

Her har Kina klart å skape et enormt marked som vokser dag for dag. Når man ikke har penger til en laptop eller en dyr telefon fra Samsung eller Apple, så er en rimeligere kinesisk telefon et virkelig godt alternativ.

Det har også noe å si at Android sitt styresystem vokser fra iOS, da disse telefonene kjører på det gratis Android-softwaret.

Det er ikke bare Afrika som opplever denne tendensen. I India vokste salget av smarttelefoner på imponerende 229% fra 2012 til 2013.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler