Virus på iPhone og Android – slik sikrer du deg

Et skrekkscenario er for mange å få tømt kontoer for penger, og noe vi alle har hørt om har skjedd. Andre typer virus på mobilen eller PCen kan også gjøre enheten treg.

Disse historier er skarpe konkurrenter til de historiene hvor folk får gigantiske mobilregninger, fordi de har brukt data i utlandet uten å ha valgt et mobilabonnement med fri data i utlandet.

Noen mennesker er desidert redde for virus, mens andre har en forbløffende passiv, eller rettere sagt en likegyldig holdning, til problemet.

Begge disse holdningene er ytterpunkter, og her er det best å forholde seg i midten. 

Vi støter ofte på informasjon om alle forhåndsregler vi bør ta på nettet. Sørg for å lage en sikker og skikkelig adgangskode, klikk ikke på linker i e-poster med mindre du er 100% sikker på avsenderen, osv. Listen er lang.

Spørsmålet er: Hvor velinformerte er vi om den type virus som kan ramme iPhoner og Android-mobiler? Disse er de klart mest utbredte smarttelefonene på markedet.

privacy-policy-538719_640

I en tid hvor det skjer flere og flere tyveri av folks private bilder fra nettet og smarttelefonen, er det paradoksalt at vi ikke snakker mer om sikkerhet i forbindelse med bruk av smarttelefoner.

Det er selvfølgelig snakk om et langt enklere operativsystem, men likevel finnes det smutthull og plass til virusangrep.

Hvordan angripes din smarttelefon?

Det finnes en lang rekke forskjellige måter din smarttelefon kan bli angrepet.

Det finnes også en lang rekke ulike virus, som alt avhengig av type kan gjøre skade av forskjellig art. De vanligste typer angrep er:

Adware

De smarttelefoner som blir rammet av adware-angrep kan i tide og utide gi deg plagsomme reklamer.

Umiddelbart høres denne form for virus ganske uskyldig ut, men det kan være til stor sjenanse. Som regel skyldes dette at du har installert en annen app, som tillater at disse reklamene dukker opp. 

Det er ikke snakk om reklamer som kan forekomme inne i en annen app. Disse reklamene er ikke angrep, men en del av andre apper sin finansiering. 

Angrepet trenger ikke nødvendigvis være en del av en annen app heller – det kan være lokalisert et annet sted på din smarttelefon. Som regel er adware-filen eller programmet skjult som en annen fil eller et annet program, og dermed vil du ikke nødvendigvis oppdage det selv.

smartphone-1445489_640

Malware: 

Dette angrepet kan være fokusert på å enten ta kontrollen over din smarttelefon, skaffe opplysninger eller direkte skade din smarttelefon.

Spyware:

Hvis din smarttelefon blir angrepet av spyware, vil et ondartet program samle opplysninger om deg og din adferd.

Utover at det kan stjele en del strøm fra din telefon sitt batteri, dataforbruk og kraften i hardwaren, blir opplysningene om deg solgt videre uten ditt samtykke.

Tegn på at din smarttelefon har blitt skadet:

Det finnes flere tegn som du kan holde øye med i forhold til din smarttelefon.

Disse tegn er kun veiledende.

Du kan derfor ikke regne med at din smarttelefon blir fri for virus om du ikke opplever noen av disse tegnene. Samtidig er det ikke heller sikkert at det er virus, hvis du opplever ett eller flere av disse tegnene på din telefon.

Noen av disse tegnene kan også vise seg hvis din telefon enten er gammel, slitt eller ikke er softwareoppdatert.  

 • Uønskede reklamer: Popper det reklamer opp i tide og utide, så er det et tegn på at du har blitt angrepet.
 • Stigning i dataforbruk: Har ditt  ditt dataforbruk steget markant, kan det skyldes at din telefon har blitt angrepet av blant annet adware og spyware.
 • Alt for høye regninger: Det er eksempler på at malware overtar en del av telefonens funksjoner og sender sms’er til spesialnumre som koster ekstra penger.
 • Sløvere smarttelefon: Har din smarttelefon blitt uregelmessig treg? Da kan det skyldes at din telefon har fått virus.
 • Apps du ikke har installert: Er det plutselig apper på din telefon som du ikke selv har installert, så er det en grunn til bekymring.
 • Apps som krever penger: Får du plutselig krav om penger for å låse din sparttelefon opp? Da er det på tide å rense opp i din smarttelefon.
 • Generelt sett; opplever du aktiviteter som synes mistenksomme, så kan det være tegn på at din telefon har blitt angrepet.

Slik fjerner du virus fra din smarttelefon

Virus har blitt en betegnelse for en lang rekke av malware eller angrep som skjer på din PC, smarttelefon eller annen enhet. For enkelthetens skyld betegner man som regel alt som virus. Her inkluderes også virus, ormer, spyware, adware og trojanske hester.

De fleste antivirus-programmer forsvarer deg mot hele rekken av ulike angrep.

Noen programmer er bedre enn andre til en bestemt type virus. Derfor er det ofte anbefalt at man har installert eet alminnelig antivirus-program, samt et program mot malware.

mop-1075442_640

Apple har tidligere stengt for flere antivirus-apper, muligvis fordi appene ofte gjorde mer skade enn hva de var til nytte.

Det er likevel mulig å finne programmer, men disse har kanskje litt andre funksjoner enn på Android-telefoner. MobiShield og Avira Mobile Security er de klart mest anbefalelsesverdige.

Android har en større variasjon av antivirus-programmer, noe som gjør at man også opplever flere dårlige programmer. Noen av programmene har blitt beskyldt for å tilføye mer adware og spyware enn de fjerner.

Vi anbefaler Kaspersky Internet Security, Avast Mobile security og CM Security.

Personlig kombinerer jeg Avast Mobile security med Malwarebytes Anti-Malware.

Om det gjør en forskjellig å ha begge programmene, vet jeg ikke, men jeg håper de supplerer hverandre. Dette er samme kombinasjon som jeg har på min PC.

Hvordan unngår man virus på smarttelefonen?

Hvis man ønsker å unngå virus på smarttelefonen, gjelder det først og fremst å være bevisst over ens egen bruk og adferd.

Hvordan du forholder deg til informasjon og bruker din telefon er helt avgjørende for om du minimerer eller maksimerer risikoen for virus.

Du behøver absolutt ikke være redd for å installere apper eller din generelle bruk av telefonen. Så lenge du bare tar noen få forbehold, bør det ikke oppstå problemer.

mobile-605422_640

Se på rating av apper: 

Ratingen av apper er ikke nødvendigvis det samme som at det er et helt sikkert produkt, men det er så godt som. Særlig hvis det er mange mennesker som har gitt appen en god bedømmelse.

Kontroller appens tillatelser: 

Både Android og iOS tillater brukeren å konfiguerer med hvilke tillatelse en app skal ha. Er det eksempelvis et spill, bør den ikke ha tilgang til annet en internett. Det gir ingen mening at appen skal ha adgang til ditt kamera, bilder eller meldinger.

Unngå å gjøre det enklere for hackeren å få adgang til root-innstillinger på din smarttelefon: 

Dette gjøres ved å unngå å jailbreake eller unngå utvikler-tilstand på din telefon.

memory-1010902_640

Utover dette gjelder selvfølgelig alle de samme reglene når det kommer til bruk av en smarttelefon, som regler du tar ved bruk av alminnelig internett.

 • Sørg for at du har kode på din smarttelefon – ikke bare når du slår på din telefon, men også hvis skjermen har vært inaktiv i en periode.
 • Unngå å åpne linker i mails du ikke er helt sikre på.
 • Unngå å gå inn på suspekte hjemmesider.
 • Bruk ikke WiFi-internett som ikke har kode for å logge inn, eller som du ikke kjenner til.

laptop-868816_640

Slik unngår du virus på din Android

Langt den største del av all virus blir designet for å rette seg mot Android-smarttelefoner.

Dette skydes særlig at Android-telefoner er lettere å få tilgang til og det er lettere å endre i telefonenes innstillinger.

Google Play, som er Googles offesielle appmarked, har nemlig færre restriksjoner i forhold til hvilke app de tillater. Dette er både en fordel og ulempe for Android-brukere.

1451931217_682_How-to-remove-the-virus-police-If-your-cell-phone-has-been-infected-

For det tillater nemlig en lang rekke virkelig gode apper, som App Store ikke tillater. Det har også den negative konsekvensen at det slipper apper inn som er maskert som noe annet enn det de i virkeligheten er.

Disse appene virker umiddelbart ganske fine, og kan også virke med sin opprinnelige hensikt, mens den på samme tid infiserer din smarttelefon. 

Disse Android-funksjonene skal du slå av!

Ukjente kilder: Tillat installasjon av apper fra ukjente kilder

Denne funksjonen finner du under innstillinger -> Sikkerhet og fingeravtrykk 

Denne sikkerhetsinnstillingen tillater at apper blir innstalert fra andre kilder enn Googles eget app-marked; Google Play.

Du kan ha kommet til å slå den funksjonen på ved et uhell, eller fordi du ble guidet til det.

Noen apper blir ikke godkjent av Google. Nødvendigvis ikke fordi det er virus, men fordi Google ikke tar med noen typer apper.

Det kan for eksempel være en app for en betting-side, eller filmer med seksuelt innhold – for å nevne noen få. Dette filteret har Google som et ledd i at barn og unge under 18 år skal kunne bruke Google Play uten å støte på dette.

Det er også apper som har utviklere som ikke gidder å vente på en godkjennelse fra Google Play, og som derfor velger å gjøre det mulig å laste ned appen fra en annen hjemmeside.

Du kan enkelt slå denne funksjonen av, installere den appen du ønsker, og dermed slå funksjonen på igjen.Hvis det er en app du ikke kan leve uten, er dette den beste måten å gjøre det på.

Hvis ikke – sørg bare for at funksjonen er avslått.

board-1004128_640

Utvikler-tilstand

Denne funksjonen finner man under innstillinger -> om telefonen, og videre trykker man på flere ganger på nederste opplysning om versjonnummer.

Telefonen forteller deg at du nå er 4 steg fra utviklertilstand. Fortsetter du å trykke, aktiverer du tilstanden. Er den allerede avslått, vil telefonen også fortelle deg det. 

Denne funksjonen er, som navnet henviser til, beregnet til utviklere. Personer, firmaer og lignende har bruk for å komme dypere ned i Android-systemet for å kunne designe og utvikle de best mulige apper.

Har du som privatperson forsøkt å installere et annet operativsystem, så har du mest sannsynlig aktivert utvikler-tilstand. Det kan også være andre grunner til at du med vilje har aktivert dette.

Faren ved å ha denne funksjonen aktivert, er at virus ikke bare får lettere tilgang til din telefon, men angreperne får også lettere større konsekvenser for din telefon.

hand-1248053_640

Slik unngår du virus på din iPhone

I likhet med at det er visse funksjoner på Android-telefoner du ikke bør slå på, så er det også særlig én funksjon du bør holde deg borte fra på din iPhone. Jailbreak er som navnet antyder et utbrudd fra noen bestemte restriksjoner.

Det er disse restriksjonene som vi tidligere har vært inne på, og som muligvis utgjør den største forskjellen mellom Android og iOS. 

Android er den svært åpne plattformen, hvor du kan redigere i stort sett alt, du har enkelt adgang til root-innstillinger for å tillate apps fra andre steder enn Google Play osv.

iOS står en smule i motsetning til Android.

Det er et mer lukket system, hvor du ikke har muligheten ofor å endre i alt for mye. Dette er en fordel for noen.

iphone.min_

kilde: blog.kaspersky.com

Særlig ikke IT-kyndige personer drar fordel av disse restriksjonene. I bunn og grunn er restriksjonene for å gi et mer flytende system, men også for at brukerne ikke skal trykke på feil knapper.

Det kan være flere grunner til hvorfor man vil ønske å fjerne disse restriksjonene. Men generelt sett er det en dårlig idé. 

De fleste folk jailbreaker deres Apple-utstyr for å få tilgang til apper som ellers ikke er tilgjengelige, blant annet apper som er copyright-beskyttet. Selv det å installere apper som ikke er en del av App Store, er ikke ulovlig, med mindre det bryter med disse copyright-reglene.

iphone-518101_640

Hvorfor skal man unngå å jailbreake?

Det er to primære grunner til hvorfor du skal unngå å jailbreake din smarttelefon.

Det første er at det er en endring i ditt styresystem, som ikke er meningen skal være på din telefon. iOS er nettopp designet som et mer lukket system, som fungerer godt nettopp av denne grunn. Gjør man endringer i systemet, vil det gjøre at det blir mer ustabilt.

Den andre grunnen er at du åpner opp for root-innstillinger til din smarttelefon. Dette kan selvfølgelig godt være intensjonell hvis du ønsker å endre i styresystemet, men det åpner også opp for at andre kan misbruke din smarttelefon.

Det har vært mange eksempler på angrep mot smarttelefoner som er jailbreaket. Problemet med angrep mot en jailbreaket telefon er større enn ved et alminnelig styresystem. 

Et angrep kan bety at hackeren vil kunne få adgang til de helt grunnleggende deler av styresystemet, hvilket kan være katastrofalt.

Josua Poulsen

Jeg skriver primært om mobiltelefoni og lignende gadgets. Jeg er 24 år gammel og har en forkjærlighet for ny teknologi - særlig smarttelefoner. Til daglig studerer jeg statsvitenskap på Aarhus Universitet, og når jeg ikke skriver om mobiltelefoner eller studerer, spiller jeg god musikk eller lager god mat!

Lignende artikler