Ledige domener | 5 tips til geniale domenenavn (Gratis!)

Det kan være vanskelig å finne et godt domenenavn.

Men det finnes heldigvis noen gode triks til å finne de ledige super-domenene – og de skal vi se på nå.

Jeg har blant annet funnet domenenavnene til:

  • WhiteAway.no
  • OneGirlOneSuitcase.com (reiseblogg)
  • GoDownsize.com (livsstilsside).

I denne artikkelen deler jeg mine beste tips for å finne det geniale navnet til en hjemmeside.

>>LES OGSÅ: Den beste webhotell

Finn tilbud på domene og hosting:

Før vi gjennomgår Toolet får dere mine anbefalinger til domenekjøp/hosting.

One.com – anbefaling (fra 14 NOK /måned)
Kanskje en smule mer brukervennlig, men ikke like raskt loadetid. (Her får du også https / SSL kryptering)

Cliche.dk – anbefaling (fra 1 NOK/måned)
Også helt OK. Det er likevel Unoeuro som scorer best (1000vis av anmeldelser).

domæner

Er du ikke en webnerd eller har en lillebror som er en hai til god brukerstøtte, kan det være en god idé å sikte seg inn på en leverandør som tilbyr god support via telefon.

Særligt hvis du har bruk for at din hjemmeside ikke er nede i 12 timer, fordi du venter på at hostingleverandøren svarer på en support-henvendelse!

Les også: Mobilt bredbånd – de 5 beste

BustAName.com: Et verktøy med superkrefter!

Når jeg skal finne nye domener, bruker jeg ofte en side som heter bustAname.com:

bustaname

Den inneholder en rekke ulike verktøy som kan hjelpe deg, både med å foreslå nye sammensetninger av ord, men samtidig også vise hva som er ledige domenenavn. I dette innlegget vil jeg prøve å guide deg gjennom de beste features.

På toppen av siden har du noen faner. Den første heter “Domain Search”.

Her kan du skrive inn en lang rekke ord som verktøyet vil forsøke å kombinere. Øyeblikkelig vil du se kombinasjoner av ord som er ledige domener.

En viktig detalje er at man kan gruppere ordene i mapper. Dermed vil ikke verktøyet forsøke å kombinere to ord fra samme mappe, men kun pare ord som er i de ulike kategoriene/mappene.

Når man sitter og leker seg litt frem med det, gir denne funksjonen svært god mening.

domænenavn-jagt

I den midterste kolonnene vises domenenavn som er ledige.

Du behøver derfor ikke på noe som helst tidspunkt å skrive domenenavnet inn i browseren din, for dermed vente for å se om det er ledig. 

Denne delen av verktøyet er uvurderlig hvis du søker etter et domenenavn som er sammensatt av flere ord.

Du skal bare huske å fjerne avkrysningen i boksen som heter “For sale on Resale Marketsplaces”. Gjør du ikke det, vil det nemlig også komme frem domenenavn som ikke er ledige, men til salgs andre steder.

Det er også mange andre morsomme innstillinger nederst på denne siden som du også kan sjekke ut. Her kan du f.eks. velge at verktøyet gjerne må prøve å legge til en endelse eller starte med et bestemt prefiks.

Dette gir noen ekstra muligheter, og er særlig en god idé hvis du ønsker at domenet skal inneholde populære ord, hvor du vil oppleve det er få ledige domener.

La verktøyet guide deg til flere ledige navn

Du kan f.eks. velge at domenet godt kan mangle den siste vokalen (som kan kjenner det fra Flickr), eller du kan tillate flertallsformer og bindestreker mellom ordene.

En annen grei detalj er muligheten for å lagre ditt prosjekt.

Det er sjeldent at man finner sitt nye domene første gang man setter seg ned for å researche. Derfor er det praktisk at man kan lagre det, så slipper du å starte helt på nytt neste gang.

Det betyr også at du kan vise forslagene til noen venner, innen du treffer beslutningen om det endelige navnet.

hurtig-webhosting

Fane 2 – Finn korte domener

Den neste fanene på bustAname-siden heter “Domain-maker”. Denne fanen er stedet du skal starte hvis du leter etter et kort domene, som ikke består av sammensatte ord, men bare er svært kort.

Det kun f.eks. være et domene som Uber. Bare noen få bokstaver som klinger naturlig og som ikke allerede er registrert.

Du kan se en screenshot fra verktøyet her:

bustaname2

Her kan du velge at domenet skal starte med et bestemt ord, bokstav eller uttrykk. Det kan f.eks. være smart hvis du går etter domenenavn som høres grønne ut.

Slik kan du velge at det skal starte med “eco”, eller et helt annet ord som trekker tankene i den retningen.

Du kan gjerne også innstille hvor naturlig domenenavnet skal klinge. Det kan hjelpe til at det kommer en naturlig flow mellom konsonanter og vokaler. Dermed er det mer sannsynlig at man kan uttale navnet. 

Denne delen av verktøyet har jeg ikke brukt så mye. Jeg har heller ikke brukt det for å finne domener, men jeg kan absolutt forestille meg at det ville være til stor hjelp for eksempelvis industrivirksomheter, da de ofte har korte navn som ikke betyr så mye.

På 2 minutter fant jeg eksempelvis disse ledige domenene:

Stardense.com – Høres ikke det ut som navnet på et nytt reisebyrå eller flyselskap?
Surprisent.com – Kunne brukes til et firma som planlegger fester og arrangementer.
UpRoach.com – Tjaa, vet ikke helt jeg, men det har en virkelig god klang 🙂

Det parameteret verktøyet igjen og igjen vinner på, er at det lager et real-time oppslag hos en hosting-leverandør. Dermed ser man kun domener som faktisk er helt ledige, og slik unngår man å falle for et navn som allerede er opptatt.

Det er nemlig utrolig irriterende å bruke tid på å slå opp gode domenenavn, og dermed finner ut at det allerede er tatt.

…Faktisk er det jo normalt det man bruker tid på når man forsøker å finne et godt navn til sin nye hjemmeside.

Får du en idé ut fra de ordene du leker med, og de ikke kommer frem på skjermen som foreslått kombinasjon, finnes det også et fritekst-felt i dette verktøyet. Deretter klikker du “Quick domain check”.

Her kan du selv taste inn en url, og med det samme vil du kunne se om navnet skulle være ledig (også real-time). Det er en nyttig funksjon, for du får helt sikkert også noen egne ideer til navn mens du leker rundt i verktøyet.

Her er en guide for å finne KORTE domenenavn:

Denne del er veldig kul hvis du for eksempel leter etter et brandnavn som skal være kort og enkelt å huske.

Klikk på videoen for å se hvordan du lar verktøyet grave de beste navnene frem til deg.

Tenk langsiktig med ditt domenenavn

Den eneste ulempen med verktøyet er at det kun kan lage oppslag som har .com, .org, .net, .info og .biz som domener. Det ville jo være fint å kunne sjekke domener som har .no, men det kan den dessverre ikke.

Svært mange bedrifter sine nettsteder har et .no-domene, og tenker at hvis prosjektet bak siden får en internasjonal suksess, så kjøper de et nytt navn etterhvert.

Det er bare en hake ved det, og det er at ved å flytte domenenavn kan du miste en del av den ansiennitet du har oppnådd hos Google.

Google er tross alt den eneste motorveien på nettet, og finnes du ikke der, så er det litt som å ha en forretning plassert på en folketom fjellvidde i Finnmark fremfor sentralt i Oslo.

Det kommer dermed ikke så mye trafikk til siden din…

google-highway

Ved å fortsette med det samme domenenavnet, beholder du alle de henvisninger (links) som du har bygget opp gjennom domenets levetid.

De besøkende er en ting, for de kan man automatisk sende videre til det nye domenet. Men linker som peker rundt på siden din er med på å rangere den godt på Googles søkelister. Det kan være vanskelig å få dem til å endre linket slik at de peker riktig til den nye siden.

Du vil alltid miste litt av denne verdien når du endrer et domene.

Videre vil du naturligvis også miste den brandmessige verdien som oppbygges over verdi. Folk husker ditt navn og gjenkjenner det i søkeresultatene. Dette må bygges opp på nytt med et nytt domene.

De fleste velger et ok navn fremfor et svært godt navn til å starte med, fordi de tenker at de gode domenene er tatt. Men med et verktøy som bustAname er det absolutt mulig å finne gode, ledige navn til din nye hjemmeside. 

Det finnes øvrig noen svært gode videoer på bustAnames side, som viser hvordan du bruker verktøyet. Selv om de er litt gamle, er det gode 5 minutter å investere. Dermed får du også enkelt oversikt over alle features siden har, og et skritt nærmere å finne et fett domene.

Jeg håper du har blitt inspirert, og hvis du har gode ideer til å finne på gode navn eller vvet om et fantastisk verktøy du vil dele med oss, så legg gjerne igjen en kommentar her på siden!

Vi hører også gjerne fra deg hvis du lykkes i å finne det perfekte domenet takket være tipsene fra dette innlegget.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler