Hvordan fungerer Internett via satellitt?

Internett via Satellitt faller i pris for tiden, og blir bare mer og mer tilgjengelig.

De fleste av oss bruker alminnelig bredbånd, mobilbredbånd eller mobildata via mobilen når vi skal online.

Men det finnes også andre muligheter for å komme på nettet. Eksempel på dette er Internett via satellitt, hvilket er genialt hvis du skal på nettet i mer grisgrendte områder – Satellitt-Internett på hytta på sjøen kanskje?

I dette innlegget vil vi se litt nærmere på teknologien bak Internett via satellitt.

Hva er en satellitt?

En satellitt er en gjenstand som kretser rundt planeten.

satellit kommunikation Internet

Det vil si at satellitt dekning faktisk dekker både månen og romfartøy, hvis du skulle befinne deg i et slikt.

Det vi normalt mener når vi snakker om satellitt nett er de hundrevis av kommunikasjonssatellitter som går i kretsløp rundt jorden. Disse hjelper oss når vi skal kommunisere sammen, på kryss og tvers av jorda.

Det er totalt sendt opp over 5.000 satellitter.

Ordet satellitt kommer av latin satelles – ‘livvakt, drabant, tjener’, og i flertall satellitis. (wikipedia)

Hvordan fungerer satellittnett?

Satellittene brukes både til telefon, Internett, GPS, data, radio og TV, men har etterhvert også i stigende grad blitt brukt til Internett-kommunikasjon.

Først sendes signalet fra en stasjon på jorden og opp til satellitten.

Når satellitten mottar signalet, behandler den dataen i såkalt ‘transpondere’, som enkelt omdanner frekvensen fra det mottagende signalet (uplink-frekvensen) til en sendefrekvens – også kalt downlink-frekvensen.

Innen signalet sendes ut igjen, blir det forsterkes. Dermed når det frem til neste satellitt, eller ned på jorda til enheten som skal motta signalet.

Har man en satellitt-mottaker skal man sørge for å stille den inn i riktig vinkel, slik at den peker direkte mot satellitten. Dermed kan den fange opp signalet som sendes fra satellitten.

satellit-modtager-parabol

Det er derfor alle satellitter alltid peker i samme retning når man ser på altanene på en boligblokk hvor mange har parabol.

Hvor langt kan en satellitt sende?

En satellitt kretser som sagt rundt jorda, og kan derfra sende eller videresende internettsignal via radiobølger ned til en parabol.

En enkelt satellitt kan ikke sende signal til hele jorda, men den kan dekke et svært stort område, som svarer til det område som kan se satellitten hvis været var klart. 

Dvs. det skal være fri luftlinje fra satellitten til parabolen, slik at data kan overføres.

Kommer man på den andre siden av jorda, er det ikke mulig å sende et signal gjennom jorda og opp til satellitten.

satellite

Her er det likevel mulig å videresende signalet fra en satellitt til neste, og på den måte skyte signalet utrolig langt. Det tillater at det sendes et signal fra Norge helt til f.eks. et skip på Antarktis. 

Når en satellitt videresender et signal til den neste satellitten, kan det enten gjøres via mikrobølger, infrarødt lys – eller radiobølger.

Hva er fordelene med Internett via satellitt?

Den primære fordelen er helt klart at man kan motta internettsignalet overalt på jorda.

det er særlig nyttig for skip som seiler langt ut fra rekkevidde fra normale mobilmaster, men også for folk som bestiger fjell eller oppholder seg i særlig øde områder.

Kommunikasjonen via en satellitt er livsnødvendig for fraktskip som seiler rundt jorda, samt for oljeplattformer som ikke har mobildekning.

Hva er ulempene?

Den største ulempen er at Pingtiden er mye høyere med satellitt enn hva det er ved alminnelig bredbånd og mobildata.

Ved alminnelig bredbånd forventer man ca. 80 ms i pingtid, men ved satellittnett ligger det typisk på mellom 600-1.000 ms. 

Det betyr du skal vente lengre hver gang du skal laste inn en ny side.

Den andre baksiden ved disse forbindelsene, er at de er svært dyre å motta. Det er ikke uvanlig å betale opp til flere dollar per megabyte hvis man oppholder seg i øde områder.

Men som alltid er denne prisen fastsatt av etterspørsel, og ettersom det er flere og flere som seiler og besøker øde områder, faller også prisen markant etterhvert som årene går.

Josua Poulsen

Jeg skriver primært om mobiltelefoni og lignende gadgets. Jeg er 24 år gammel og har en forkjærlighet for ny teknologi - særlig smarttelefoner. Til daglig studerer jeg statsvitenskap på Aarhus Universitet, og når jeg ikke skriver om mobiltelefoner eller studerer, spiller jeg god musikk eller lager god mat!

Lignende artikler