Hva er en IP-adresse og hvordan sjekker man den?

Kort sagt er en IP-adresse et nummer som brukes til å identifisere datamaskinen din (eller mobilen/nettbrettet) på Internettet. ”IP” er en forkortelse for ”Internettprotokoll”.

Protokoll betyr ”regelsett”, og det henviser til at det er en felles standard for alle enheter i verden som logger seg på Internettet. Et trådløst internett (Wi-Fi) har en IP-adresse som er felles for alle enhetene som logger på nettet. Dvs. at hvis dere er flere som surfer på det samme trådløse Wi-Fi-nettverket, så har dere alle den samme IP-adressen.

Hva er min IP-adresse?

Du kan finne din IP-adresse via diverse tjenester på nettet, og vi har også en tjeneste her som viser deg din IP.

Din IP-adresse er:

Dynamisk vs. fast IP-adresse

Du har enten en fast IP-adresse eller en dynamisk IP-adresse. Forskjellen er, som navnet antyder, at en fast IP-adresse ikke endres over tid, men er den samme hver gang du logger på nettet. I noen tilfeller kan det være en fordel med fast adresse:

 • Hvis du jobber hjemmefra og arbeidsplassen din trenger å vite IP-en din for å kunne logge deg på virksomhetens interne nettverk.
 • For eksempel hvis du jobber som utvikler og trenger adgang til en ny hjemmeside som er under konstruksjon. Da jobber man typisk i et testmiljø, og en av måtene å holde hjemmesiden privat på (frem til den er ferdig) er å sørge for at den kun kan finnes av forhåndsgodkjente IP-er.
 • Hvis du ALLTID skal være på. Når IP-adressen skiftes er det nemlig ikke nettforbindelse.

Det koster typisk litt ekstra å få en fast IP, og det er ikke alle internettutbydere som tilbyr det.

Du kan f.eks. få en dynamisk IP-adresse hos disse utbyderne:

Bruker du mobildata eller mobilt bredbånd, så har du alltid en dynamisk IP, dvs. at den ofte endres. Dette skjer typisk når du logger av og på nettet, eller omstarter mobilen din eller nettbrettet ditt.

Hvem kjenner min IP og hvor loggføres den?

IP-adressen din loggføres hos internettutbyderen din (også kalt ISP: Internet Service Provider). Dvs. hvis du f.eks. bruker Ice.no som utbyder, så vil de lagre opplysninger om hvilke hjemmesider din IP besøker. Det betyr også at du må være litt forsiktig med å la fremmede bruke nettverket ditt (eller kjenne koden til ditt Wi-Fi), for det kan slå tilbake på deg hvis de besøker noen uheldige hjemmesider eller på en annen måte bryter loven via din internettforbindelse.

Det brukes f.eks. når politiet skal etterforske saker hvor det er foregått kriminalitet via Internettet.

Videre kan disse personene også typisk se IP-adressen din:

 • Hjemmesider du besøker
 • Forumer (moderatorer kan blokkere en IP)
 • Blogger (en blogger kan blokkere for kommentarer)
 • Youtube (en Youtuber kan blokkere for kommentarer)
 • Osv.

Kan jeg skjule min IP-adresse?

Hvis du ønsker å surfe anonymt er det flere måter å gjøre det på. Vi har skrevet en separat post (på dansk!) om anonym surfing.

Hva kan man lese ut fra IP-adressen?

IP-en din avslører din geografiske adresse, men ikke veldig presist. F.eks. kan min IP-adresses lokasjon akkurat nå ”Oslo”, som dekker over veldig mange husstander. Dvs. at hvis du besøker en side, og de har loggført IP-en din, kan de ikke møte opp på adressen din sånn uten videre.

Så må de først gjennom internettutbyderen din og få mer presist data utlevert fra dem. De kan derimot godt blokkere IP-en din fra å besøke hjemmesiden deres. Men så kan du f.eks. bare besøke siden fra en ny IP (f.eks. ved å lage en internettdeling fra mobiltelefonen din), som vil gi deg en annen IP enn ditt Wi-Fi). Det betyr likevel ikke, at du kan være helt trygg.

Denne saken fra The Canadian Privacy Commission (OPC) viser hvor mye data man kan finne, bare ved å følge informasjon om internettaktiviteten fra en bestemt IP. Kun ved å google en IP som var blitt brukt til å redigere en side på Wikipedia (offentlig tilgjengelig info) fant de bl.a.:

 • Andre ting personen hadde redigert
 • Chat-rom personen hadde besøkt
 • Osv.

På denne måten vil det i mange tilfeller være mulig å samle brikkene og gjette seg frem til hvilken person som befinner seg på den andre siden av skjermen. Men det krever naturligvis litt gravearbeid.

En IP-adresse er oppbygget av 4 tall-sett som er adskilt med et punktum på denne måten:

 • 12.1234.1234.12
 • 1.123.1234.12

Tallene mellom hvert punktum består av 1-4 sifre.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler