Hva er SSL-sertifikat – en guide til SSL-sertifikatet

Har du lurt på hvorfor noen URL-er starter med ”http://”, mens andre starter med ”https://”? Kanskje har du lagt merke til at den ekstra ”s-en” blir tilføyet på sider hvor du oppgir særlig følsomme personlige opplysninger, slik som sider hvor du bruker bankkortet ditt til betaling eller sider som bruker BankID.

Men hvor kommer den ekstra ”s-en” fra og hva betyr det for hver enkelt side?

Du har nok allerede gjettet det.

Den ekstra ”s-en” betyr at hjemmesiden har et SSL-sertifikat hos sin hosting-leverandør, og hva det helt nøyaktig betyr kommer vi inn på i dette innlegget. Først ser vi på hva SSL er, deretter hvordan du kan se at en hjemmeside har et SSL-sertifikat og til sist hvordan du kan få et SSL-sertifikat og hva det koster.

Hva er et SSL-sertifikat?

Det enkleste svar på hva den ekstra ”s-en” er, er at det betyr at siden er spesielt kryptert.

Det er en kryptering som skal sørge for at hackere og andre ikke kan følge med når du f.eks. taster inn kredittkortopplysningene dine. Den lille ”s-en” viser til at siden er beskyttet av SSL, som betyr ”Secure Socket Layer”.

En mer utdypende og presis formulering av hva SSL er finner man på SSLs egen hjemmeside, hvor de definerer det som:

”SSL er den standardiserte sikkerhetsteknologien for å etablere en kryptert link mellom nettjeneren og nettleseren. Linken sikrer at all dataen som blir utvekslet mellom tjeneren og nettleseren forblir privat.”  

Når du f.eks. handler på en hjemmeside med et SSL-sertifikat blir dine følsomme data behandlet av en ekstern sikker tjeneste som minimerer risikoen for angrep.

Hva koster SSL-sertifikat?

SSL-sertifikatet er et abonnement som du betaler for en gang om året.

Det finnes mange forskjellige leverandører til mange forskjellige priser. Som regel har alle leverandører tilbud hvis man skal ha SSL-sertifikat til flere hjemmesider. Det finnes både gode og dårlige leverandører, så for å gjøre det lettere for deg, har vi kommet med forslag til noen gode leverandører.

Det finnes norske sider som kan hjelpe deg med å finne billige SSL-sertifikater.

Det beste rådet må være å undersøke markedet litt og se hvordan deres kunder rangerer dem. Alternativt kan du velge en fra listen under eller velge one.com (det er de vi bruker).

IP-adresse sjekk op

På noen av de norske sidene fremstår det som om de selv er leverandører, mens de egentlig bare er mellommannen mellom deg og den egentlige leverandøren. Så hvis du ikke har noe imot at tingene er skrevet på engelsk, så velg leverandørens egen side.

Flere hjemmesider reklamerer med veldig billige sertifikater.

Men vær oppmerksom på at det som regel kun er prisen for det første året, og at det neste året blir markant dyrere.

Ett kryptert nettsted trenger sin egen IP-adresse. Det er ikke mulig å ha flere nettsteder med forsjellig SSL-sertifikat på samme adresse. Les mere her om IP-adresser.

Gode leverandører av SSL-sertifikater

Som sagt finnes det mange leverandører av SSL-sertifikater.

Her har vi listet opp noen av de beste:

VeriSign

VeriSign blir ansett for å være et av markedets mest troverdige SSL-sertifikater. Videre er det også det som blir benyttet mest av de store virksomhetene i verden for å beskytte hjemmesidene deres, så de har mye erfaring med det de gjør. Firmaet leverer noen av markedets dyreste produkter, hvor det i noen tilfeller også er en forsikring inkludert på opp til 1,5 millioner $ – så mye tro har de på sitt eget produkt.

Sikkerhet på nettet (nøkkel)

GeoTrust

GeoTrust er et billigere alternativ til de mer etablerte leverandører som VeriSign. Deres produkter koster ikke like mye, men har den samme høye krypteringen og de inkluderer samtidig kundehjelp i prisen. Det billigste produktet deres koster 150$ i året, men du kan spare 35$ for hvert ekstra år du kjøper fra starten av.

Comodo

Comodo leverer SSL-sertifikater til stort sett alle typer forretninger. Om det er et lite kontor eller en stor virksomhet er ikke avgjørende.

De har samme type kryptering som de andre leverandørene, men gjør det billigere enn de fleste. Prisen starter på 65$, og det tar veldig kort tid å installere. Du kan også få en gratis prøveperiode på 90 dager.

Som en ekstra tjeneste forsikrer de deg for $250 000 og gir gratis telefonisk kundehjelp.

Digicert

Digicert blir benyttet av store multinasjonale selskaper som Microsoft, Yahoo, AT&T, Facebook, Amazon, Wikipedia og mange flere. Det billigste produktet deres koster $156 i året.

GoDaddy

GoDaddy leverer ikke bare SSL-sertifikater, men er også en av de største virksomhetene innenfor registreringer av domener.

Sertifikatene deres koster helt ned mot $69,99 for den alminnelige standardpakken.

GoDaddy tilbyr kundehjelp 24/7.

Hvorfor anskaffe seg et SSL-sertifikat?

Det er mange gode grunner til hvorfor du bør anskaffe deg et SSL-sertifikat til hjemmesiden din. Selvfølgelig, hvis du bare har en veldig enkel hjemmeside (en blogg eller lignende) er det ikke nødvendig. Trenger du hjelp til å opsette sertifikatet, da kan du ta kontakt til codemakers.dk – vi har brukt dem til å hjelpe med denne siden.

Men, så snart du skal ta folks personfølsomme data i bruk, er det en god idé å anskaffe det.

3 SSL sertifikater logo

Det er en god idé, både fra et kundeperspektiv, men også for deg som eier av hjemmesiden.

SSL-sertifikatet sikrer nemlig hjemmesiden din mot angrep og overlater ikke den enkelte kundes/brukers personfølsomme data til ditt eget mindre sikre system.  

Flere hjemmesider påpeker at Google ranker siden din høyere hvis du har et SSL-sertifikat. Alt i alt gir det veldig god mening å anskaffe et sertifikat hvis du behandler følsomme data. Det sikrer virksomheten din, og det sikrer kundene dine.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler