5 huskeregler for barn og unge om Internettbruk

Vi har laget to plakater med gode råd for barn og unges ferdsel på nettet. En til de minste, og en til litt større barn og tenåringer.

Grafikkene kan fritt benyttes til alle salgs formål, og vi blir glade hvis du henviser til kilden: www.nettkabelen.no

5 huskeregler til de minste klassene

698975-icon-129-cloud-download-128 Download

 

De fem reglene er laget med utgangspunkt i at barn ofte sitter alene med datamaskinen, mobilen og iPaden. Derfor er det godt å ha noen huskeregler å ta utgangspunkt i når man skal snakke om rammer og regler for bruk av nettet.

Det er flere ting som er greie å huske på når det skal snakkes om retningslinjer på Internett.

Tre grunntanker bak huskereglene

Det er noen grunnleggende ting vi har basert reglene på.

Barnets egen sikkerhet

Det første handler naturligvis om å beskytte barnet på best mulig måte, så det ikke støter på ubehagelig innhold eller innhold som retter seg mot et voksent publikum.

Derfor kan det også være en god idé å ha en snakk om hvilke hjemmesider barnet gjerne må besøke, og at barnet ikke må skrive til/med fremmede personer.

Det er også en god idé å ha faste rammer rundt hvor mye og hvor lenge barnet kan være på internett. F.eks. kan man ha et mobilabonnement med data eller et mobilt bredbåndsabonnement som sørger for at det er et tak for forbruk av mobildata.

Beskyttelse av personlige opplysninger

Videre handler det også om å lære barnet noe om sikkerhet på nettet når det kommer til personlige opplysninger.

Det er greit å ta en snakk om at det sitter en faktisk person i den andre enden når vi kommuniserer sammen på forumer, blogger og videoer, og ikke minst når det gjelder chattekanaler, selv om de ikke er så populære som de var for 4-5 år siden.

Det er lurt å forklare barnet at koder og personlige opplysninger er like viktige å beskytte som penger og nøkler er i den virkelige verden.

Beskyttelse av PCen og nettverket

Sist, men ikke minst, er det også smart å snakke sammen om virus, malware og lignende.

Forklar barnet hva bannere er, og lag en avtale om at barnet ikke skal klikke på bannere.

Barn er lette å lure, og det sikreste er å ha en klar avtale om at barn ikke klikker på reklamebannere i det hele tatt.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler