Guide til Internett på sjøen og fjellet

Internettforbindelse er en utfordring når man kommer utenfor allfarvei. Hvordan får man tilgang til nett når man f.eks. er ute og seiler?

Det vil vi se nærmere på i denne artikkelen.

sejlskib-internet

Det er ikke alle som ønsker å kutte all kontakt med omverden mens man er på tur. Venter man på viktige e-poster fra jobb, eller har bruk for å motta koordinater eller sende nødsignal, er det viktig å komme online. 

Vi har delt denne guiden opp i tre deler, etter hvor god rekkevidde de ulike løsningene har.

Derfor er den første og billigste løsningen den du skal velge om du er tettest på sivilisasjon, og den siste løsningen kan brukes stort sett alle steder i verden.

Mobilt bredbånd

Prisen på mobilt bredbånd faller støtt og stadig, og forbindelsen blir også bedre år etter år. Utviklingen tyder på at vi snart kommer til å oppleve 5G-nett, noe som nok vil endre vår bruk av mobilt bredbånd helt og bli den primære måten å koble seg til nettet på.

De siste par årene kan man se at utviklingen både har vært at mange mobilleverandører tilbyr gode løsninger for mobilt bredbånd, hvor man også selv kan velge mengde GB etter hva eget bruksområde er.

Trenger man Internett på ferien utelukkende for å sjekke e-post en gang eller to om dagen, kan man finne svært gode løsninger. Ønsker man en større mengde, slik at man også kan streame film og annet, bør man ha en vesentlig større mengde gigabytes.

Er man bevisst over eget forbruk og hvilken mengde man behøver om måneden, kan man finne det tilbudet som passer én best og dermed spare en god del penger. Et abonnement med for lite eller for mye data, kan nemlig gi store, unødvendige kostnader.

USB-modem

En enkel og ofte billig løsning er et USB-modem. Dette fungerer som en minnepenn som tilkobles enheten hvor du vil ha tilgang til Internett. Denne er enkel og liten å ta med seg på tur, enten man skal ut i båten eller på fjellet.

Det viktige å huske på med en slik USB-penn, er at den jo kun kan tilkobles enheter som har en USB-port – så som PCer og nettbrett – enheter som har en USB-port. Dette modemet vil derfor ikke fungere like godt for deg som også vil ha muligheten til å tilkoble telefonen til Internettet.

Mobilt bredbånd via telefon    

Flere og flere leverandører med mobile abonnement tilbyr nå løsninger hvor det er store mengder gigabytes inkludert i abonnementet til din telefon.

Er man på hytta eller sjøen, kan man deretter enkelt dele mobilabonnementet med andre enheter man ønsker å tilkoble Internett. Mobilt hotspot, som det kalles, kan derfor enkelt tilkobles din PC, et nettbrett eller andre mobiltelefoner som ikke har dekning.

Dermed kan man også på sin egen telefon stille inn hvor mange enheter man tillater skal koble seg på, sette et passord på hotspoten, samt sette en grense for hvor mye data de andre tilkoblede enhetene skal få lov til å bruke. De vil da automatisk bli koblet av når den satte grensen er nådd.

Slik kan man enkelt dele nett med en PC eller gjester i en kort periode, og samtidig ha kontroll over forbruket.

Mobilt bredbånd med ekstern antenne

Er den mobile ruteren ikke løsningen for å anskaffe seg internett på, så kan det være et alternativ å kjøpe en ekstern antenne.

Mange internettleverandører har nå også tilbud at hvis du binder deg opp til deres velkomsttilbud, leverer de denne antennen, som også kan kalles for være seg en smartrouter eller en minirouter, med i åpningstilbudet.

Disse antennene, eller ruterne, har de siste årene også blitt svært kompakte, og dermed enkle å ha stående i blant annet båten og ta med seg på i tursekken.

Den siste utviklingen hos noen leverandører er at man kjører det mobile bredbåndet på en lavere frekvens. En lavere frekvens betyr at man kan befinne seg mye lengre borte fra signalmasten, hvor Internettet sendes fra.

Et eksempel på en leverandør av en mobil ruter og mobilt bredbånd, er Ice.net. De kjører på en lavere frekvens enn hva ellers normalen er. Nettopp dette tillater at man kan bevege seg ganske langt vekk fra nærmeste signal plassert på land, og de selv har en distanse på 100 km ut fra kysten.

I deres pakker kan man selv velge mengde, og en hastighet fra 20 Mbit, hvis man befinner seg langt fra land, og helt opp til 50 Mbit hvis man er nærmere signalet.

50 Mbit kan hevdes å være særdeles godt mobilt bredbånd, og vil tillate deg å gjøre alt av streaming og uploading raskt og enkelt. 

En lavere frekvens har dog både ulemper og fordeler. Frekvensen kan oppleves som en smule mer langsom, men til gjengjeld kan det være færre som er tilkoblet denne. Jo færre andre som er tilkoblet denne, jo bedre internettdekning får du på din enhet.

Akkurat dette kan særlig være en stor fordel ute på sjøen, hvor det jo også generelt befinner seg en del færre mennesker sammenlignet med en kystby.

Ligger du derimot til kai hvor det er mange som bruker denne samme, lavere frekvensen og det befinner seg mange enheter tilkoblet, kan den igjen oppleves som mer langsom.

 

internet-satellit

Felles for alle disse tre løsningene, er at forbindelsen selvfølgelig kan variere alt etter hvor du befinner deg.

Sjekk derfor gjerne leverandørene sine dekningsgrader, og se om de har god forbindelse hvor du ofte befinner deg på sjøen eller fjellet. Mange leverandører har kart eller sms-tilbud hvor du kan finne svaret på dekningen hvor du befinner deg der og da.

Mange av leverandørene som tilbyr mobilt bredbånd har også nå i høyere grad startet å tilby gode priser på pakker som kan brukes i hele Skandinavia, slik at man problemfritt også kan tilkoble seg i Sverige og Danmark.

Satellitt via Internett – til de øde områdene

Satellittnett fungerer fundamentalt annerledes enn det mobile bredbåndet.

Fremfor at du oppretter kontakt med en antenne på fastlandet, etablerer satellittmottakeren en direkte kontakt til en satellitt – det er det både fordeler og ulemper med. 

En helt klar fordel er ekstrem mobilitet. 

Satellittnett fungerer selv på noen av verdens mest øde områder, så er du avhengig av telefoni eller Internett, men har planlagt en seiltur eller villmarkstur langt vekk fra normale signaler, så er dette din redning.

Satellitt Internettsignal i Nord-Europa med 20 Mbit hastighet

Gea-sat.com tilbyr 20 Mbit forbindelse, hvilket er veldig raskt og godt internett, og som tilsvarer det som kan måle seg med bredbåndsnettet i store, norske byer, faktisk.

Det er ganske nytt at man kommer opp på hele 20 Mbit hastighet med satelitteknologien! 

Det er likevel en ganske dyr fornøyelse. Oppstartsutstyret omfatter et satellittmodem og en parabolantenne, som alene koster 3-4.000 kroner. Videre skal man kjøpe datapakker, som er vesentlig dyrere enn prisen på vanlig bredbånd og fibernett.

Det er ikke billig i oppstart, men til gjengjeld er du sikret god og stabil forbindelse.

De billigere satellittmodem og parabolantennene skal du selv stille inn, slik at de peker i riktig retning. De store er designet til å selv kunne rette seg mot signalet, og brukes f.eks. på fraktskip.

satellit

Men med en liten mottaker til ca. 3-4.000 kroner skal du selv sørge for å peke den i riktig retning – altså mot satellitten.

Det er typisk at denne innstillingsmuligheten som dyrere mottakere gjør automatisk er mest nødvendig hvis man er på en båt, hvor det konstant gynger og endrer kurs. 

Man skal være oppmerksom på at pinghastigheten er noe tregere med satellitt enn normale internettforbindelser. Den er ca. 600-1000 ms, og det gjør at nettet ikke egner seg godt til f.eks. PC-spill over nettet, hvor man skal ha rask responstid.

Det er på sin side fint til arbeidsbruk.

Satellittnett på campingturen

Satellittnett kan også anbefales til bobilen eller campingvogna. For eksempel kombinert med mobile solceller (friluftsland.dk).

Når du parkerer vogna, skal du bare opp på taket og stille inn satellittmottakeren, slik at den er i riktig vinkel. Når det er gjort, har du internett, og du kan starte opp Netflix, eller det du selv nå ønsker å gjøre på nettet.

En bobil er for mange synonymt med ultimat geografisk frihet, men de fleste har bruk for internett underveis. Dermed kan det være en god idé å investere de 3-4.000 kronene til en satellittmottaker.

autocamper-satellit

Satellittkommunikasjon til de mest øde øyer

Når man kommer helt ut til Grønland, Svalbard og Nordpolen, blir det svært vanskelig å kommunisere med omverdenen, fordi det ikke er så mange satellitter innstilt rundt disse øde breddegradene.

Vi har snakket med Mads Bentzen Billesø fra det som arbeider med Internett på skip rundt Nordpolen for det danske sjøfartsvernet. Her benytter man seg av satellittnett som dekker hele jorden, dvs. de har en del satellitter i kretsløp som kan kommunisere internt, og samtidig sende signaler over ekstreme avstander.

En av de bedriftene som har disse satellittene er Iridium.

Iridium dekker godt på Arktis. Et område det er stigende fokus på, fordi det forventes at isen smelter om ca. 20-25 år, som vil åpne opp for nye ruter for både containerskip og turistfart. Derfor er det sterke kommersielle krefter på banen, som også ser et marked for Internett i disse områder på sikt.

arktis

Når man kommer helt ut i disse områdene er det i dag noen helt andre priser man betaler for Internettdata. Det er ikke unormalt å betale opp til 6 doller per megabyte. Dermed er det ikke Netflix som streames på disse skip! 

Prisene forventes likevel å falle de kommende år, i takt med at flere og flere skip seiler i disse farvann. Satellittleverandørene investerer overskudd i bedre satellitter, hvilket både gir bedre signal og priser på sikt. Samtidig innsamler vi mer og mer data, og det snakkes om Big Data, og det krever lave priser for å koble alt på nettet.

I følger Mads Bentzen Billesø er de kommersielle kreftene interesserte i å drive frem utviklingen på området.

Et annet stort forma innenfor satellitteknologi er Inmarsat.

De har i motsetning til Iridium såkalt GMDSS-godkjennelse, som står for Global Maritime Distress and Safety System. Det er et system som kommuniserer nødsignaler og koordinerer redningsaksjoner. Det er også dette systemet som brukes til kommunikasjon mellom skip, hvis det plutselig driver en container rundt på havet, eller det er behov om å varsle om værmeldinger.

Det er et system som ble utviklet etter forliset av Titanic, og brukes enda den dag i dag.

Konklusjonen

Den riktige løsningen til Internett på fjellturen, seilturen eller bobilen avhenger av hvor du skal, hvor mye data du trenger og hvor lenge du skal være avgårde.

Skal du ikke langt vekk, kan du med fordel benytte mobilt 3G- og 4G-nett via det mobile internett. Dette er alltid det billigste.

Flere og flere mobilabonnementer inkluderer tale i hele EU.

Men skal du langt bort fra allfarvei eller langt ut på sjøen, vil du sjeldent ha tilgang til denne teknologien. Den gir ikke alltid stabilt signal. Det er i disse tilfellene du skal se på satellitt-internett.

Hvis du skal være avgårde lenge, gir det mening å investere de 3-4.000 kronene i mottakerutstyr, slik at du kan få satellittnett med på farten.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler