Hvor gammelt er Internett, og hvem fant det opp?

World Wide Web (www) er fra 1994, men selve Internett-teknologien er mye eldre.

Skandinavia, og kanskje særlig Danmark, har alltid hatt en sterk, internasjonal posisjon når det kommer til digital infrastruktur.

De første internetttilkoblingene i Skandinavia var universitetene, og Norsk Hydro er et eksempel på en bedrift som var raskt ute med å skaffe seg tilgang gjennom UiB og UiO.

internet-tilblivelse

Hvem fant opp Internettet?

I dag har vi lynrask internett forbindelser, men var ikke sådan i 1970.

Elektroingeniøren Robert Elliot Kahn koblet sammen først 20 PCer til den Internasjonale Computer Communication Konferansen høsten 1972. Disse dannet senere grunnlaget for at han og Vinton Gray Cerf (de to grunnleggerne) fant opp to primære protokoller (regelsett) som ble fundamentet for Internettet:

  • IP (Internet Protokol)
  • TCP (Transmission Control Protokol

Det hele begyndte sent på 80-tallet.

Midt på 80-tallet ble Danish Network for Research and Education etablert. Dette var det som i 1987 gav de første universitetene internett, via organisasjonen NORDUnet, som var et nonprofit-samabeid mellom Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island.

Hjemmesiden NORDU.NET er forresten det eldste aktive domenenavnet. Det ble registrert 1. januar 1985.

I dag arbeider NORDU nemlig enda med å bedre digital infostruktur, blant annet ved en interkontinental forbindelse mellom Europa og Nord-Amerika, og forsker på svimlende raske internetthastigheter.

Den første ideen til internett

Første gang Internett ble omtalt, var i 1974. Dette året er det noen som markere som fødselsdagen til Internettet.

Men det har naturligvis vært svært mange personer og datoer involvert. Derfor strides de lærde litt om hvilket år internettet egentlig ble skapt.

Noen mener det er fra 1969, andre sier 1973, og noen igjen 1983 (kilde).

3. april 1993 kunne man for første gang bruke www. Dermed kom det for alvor et rykk i kjøp av domener og det å opprette hjemmesider på det, på det tidspunktet, ganske slanke internettet.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler