Nytt mobilabonnement? Sjekk dette før du kjøper

Finn den billigste mobilabonnement

Tip: Se flere kolonner ved at tippe mobilen

11 viktige tips før du kjøper mobilabonnement:

Hvor mye data har jeg bruk for?

Det kan være dyrt å kjøpe en for liten mobilpakke med ditt mobilabonnement, fordi bruker du over det som er inkludert, vil du ende med å betale en høy pris per ekstra Mb du bruker.

Det er naturligvis også for dumt å kjøpe en for stor pakke. Det er derfor viktig at du sjekker hvor mye data du har brukt i forestående måneder, så vet du bedre hvilken mobilpakke du skal kjøpe.

mobilabonnement pige

Du bør undersøke litt hva du bruker internettforbindelsen på.

Har du bredbånd i husstanden eller mobilt bredbånd så skal du huske å logge på hjemmenettverket når du kommer hjem. Dermed bruker du ikke din egen data. Det samme kan du gjøre på skoler, universiteter og mange kafeer og offentlige adresser. På den måten sparer du noe data, og du kan nøye deg med et billigere abonnement.

Hvis du utelukkende bruker internett på mobilen for å sjekke e-post, nyheter osv, pleier det å være nok med et par GB i måneden.

Hvis du derimot liker å streame videoer fra Youtube, Netflix osv, så får du raskt bruk for flere Gb. Det er noe av det som virkelig trekker data fra din telefon. Å streame en times Youtube i fornuftig kvalitet kan plutselig trekke en hel Gb av din data. Sjekk derfor om du er på WiFi eller mobildata før du streamer videoer.

Bruker du din mobil til all din internettaktivitet, bør du kjøpe et mobilabonnement med en stor datapakke eller ubegrenset databruk. Det er helt klart det billigste fremfor å kjøpe til ekstra data i slutten av måneden. Les også nye guider her.

Hvordan skifter man mobilabonnement?

Det skjer automatisk.

Det nye mobilselskapet sier opp ditt gamle abonnement for deg, og sender straks et nytt simkort til deg. De sørger for å si opp den gamle avtalen når du klikker OK til avtalen ved kjøpet. Dermed slipper du å bekymre deg for det. Mobilabonnementet styres via simkortet, og så snart du setter det nye simkortet i telefonen er abonnementet skiftet.

Her finnes unntak, hvis mobilen er låst til et spesifikt abonnement. Tilfellet her er ofte at de blir det hvis du har kjøpt mobilen sammen med simkortet – og kan da være låst i 6 eller 12 måneder.

Du kan sjekke om din mobil er låst ved å skifte simkort med en venn. Hvis du kan bruke telefonen sammen med et annet simkort, da er den låst opp. Alternativt kan du ringe ditt teleselskap og høre om den er låst. Det er ofte mye kø til mobilselskapenes supportlinje, og å teste din telefon selv med et annet simkort kan derfor noen ganger være det letteste.

Noen ganger blir mobilen ikke automatisk låst opp ved utgangen av bindinsperioden. Er det tilfellet skal du be ditt mobilselskap om å låse den opp.

Hvis du har valgt et nytt nummer, vil det fungere med det samme. Du skal bare huske å restarte mobiltelefonen din.

mobilpakke

Kan jeg alltid beholde det samme mobilnummeret?

Ja. Når du har valgt mobilabonnementet kan du velge om du ønsker et nytt nummer, eller beholde ditt nåværende mobilnummer. Bemerk det kan ta opp til 30 dager å få flyttet nummeret, og det vil ditt nye selskap også hjelpe deg med.

Derfor får du noen ganger et midlertidig simkort som du kan benytte inntil flyttingen er fullført, slik at du kan bruke det nye abonnementet umiddelbart. 

Du skal kun gjenstarte mobilen når du setter det nye simkortet i, og dermed skal det fungere.

mobilabonnement-daekning

Hva med roaming i utlandet inkludert i abonnementet?

Mange av mobilselskapene har nå abonnement som inkluderer fri tale og data i EU, og mange har også særlige avtaler som gjør det billig å både ringe og streame f.eks. innenfor Skandinavia, hvis du ofte er på ferie i Danmark og Sverige.

Inkludert data i EU er veldig smart hvis du reiser mye, så du ikke behøver å kjøpe mobilt bredbånd eller lokale mobilpakker når du er ute og reiser.

Når du er i et annet land skal du kun sjekke hvilket mobilnettverk som har det beste signalet, og velge det. Det koster ikke ekstra å skifte til et annet nettverk enn det som din mobil automatisk tilkobler seg når du ankommer landet. 

På iPhonen gjør du det under Innstillinger > Operatør. Her skal du slå av “automatisk”. Dermed kan du selv velge hvilket nettverk du vil bruke. Videre kan du prøve de ulike mulighetene, hvis det er flere, og dermed finne det som fungerer raskest og best. Det er ofte stor forskjell på dekningen hos de ulike mobilnettverkene, i likhet med at det er forskjell på dekningen fra det ene mobilselskapet til det andre her hjemme.

Hva er forskjellen på 3G og 4G-nettverk?

3G og 4G forteller deg hvor raskt ditt internett på mobilen er. 3G er det “gamle” datanettverket, og 4G er nyere og raskere teknologi. 4G blir ofte kalt LTE, som står for “Long Term Evolution”.

Det er en fordel å ha 4G-data i sitt mobilabonnement, da det laster opp raskere. Ønsker du f.eks. å streame Netflix på telefonen eller dele internettet til din PC for å surfe på nettet, har det nesten blitt et must at du har en avtale som gir deg 4G-nett i mobilpakken.

Uansett om ditt mobilabonnement har 3G eller 4G-tilgang kan du bruke det sammen med WiFi med maksimal hastighet. Det raskeste internettet får du som regel alltid ved å logge på det trådløse nettet når du er hjemme, på studiestedet eller på besøk hos noen.

mobiltelefoni

Hvordan er det med bindingsperioder?

Det blir færre og færre mobilabonnementer som har lang bindingsperiode i dag, og hvis de har, så vil det bli angitt tydelig av leverandøren. Binding forekommer oftest i sammenheng med at du kjøper en mobil på avbetaling.

Det skal du være oppmerksom på hvis du vil kjøpe en mobil til god pris, da det dermed kan være visse forutsetninger når det kommer til abonnementet. Forhør deg i så tilfelle med ditt nye mobilselskap. Det er nemlig dumt å ende opp med et teleselskap som har dårlig dekning eller ustabil data i ditt område, selv om du kanskje fikk en ny telefon til en god pris.

Hva hvis jeg bruker opp all mobildataen?

Når du har brukt opp din datapakke, vil hastigheten nesten alltid først og fremst gå ned, slik at du såvidt klarer å browse gjennom din innboks i mailen. Ditt mobilselskap vil som regel informere deg per sms om at du har brukt det opp, slik at du får muligheten til å eventuelt kjøpe mer.

Husk at du fremdeles kan logge på nettet via WiFi-nett, selv om din mobildata er brukt opp. 

Skjer det måned etter måned, er det nok en god idé å vurdere en større mobilpakke med mer data.

Lønner deg seg å kjøpe mobilabonnement uten mobil?

Hvis du allerede har en mobiltelefon, og den er betalt ut fra ditt nåværende abonnement, vil det så og si alltid være billigst å kjøpe et abonnement uten mobil.

spar-penge-mobilen

Du kan som regel betale restgjelden på din avtale, og dermed slippe bindingen til ditt gamle mobilselskap.

Hvis du derimod ikke har en mobil for øyeblikket, kan det være en fordel å kjøpe abonnement og mobil samlet – her kan det være mange penger å spare. Både Telenor, OneCall og NetCom pleier å ha gode månedstilbud på pakker, hvor du f.eks. kjøper en iPhone eller Samsung sammen med et abonnement.

Spar penger ved å samle abonnementene

Noen av mobilselskapene tilbyr rabatt hvis man samler flere av husstandens mobilabonnementer. Det kan særlig være en god idé å sjekke ut for barnefamilier, hvor det kan være flere mobiler i husstanden. 

Det kan også være penger å spare på å kombinere sitt mobilabonnement med et Internettabonnement, hvis du velger en leverandør som også tilbyr bredbånd eller fibernett. Dette finner du særlig hos Telenor, så ta gjerne en snakk med deres kundeservice og finn ut om dette er en mulig løsning for deg.

Din gamle mobil kan også være verdt noen kroner, så husk å ikke kaste den, men sjekk først på nettet om du kan få noen kroner for den.

Velg rett størrelse på simkortet

I dag finnes det tre ulike størrelser på Simkort, og det er viktig at du får bestilt den størrelsen som er kompatibel med din telefon. De gamle, tradisjonelle simkortene er de største, så har de gradvist blitt mindre og mindre. Her finner du en oversikt over Apples iPhone og iPad modeller, og hvilke som bruker henholdsvis alminnelig simkort, Microsim og Nano-sim.

Du kan selv også forminske ditt simkort. Se her hvordan du gjør det i dette Youtube-klippet:

Flere av mobilselskapene har begynt å sende ut multisimkort ut. Dermed kan du selv “klikke” ut den riktige størrelsen. Disse kortene har i utgangspunktet den alminnelige størrelsen, men kortet er stensilert ut, slik at du kan fjerne den ytterste kanten for å gjøre det mindre, slik at det blir enten et micro-sim eller nano-simkort.

Hvis du skulle motta feil størrelse på simkortet med ditt mobilabonnement, skal du bare kontakte kundeservice, og de vil sende deg et nytt i den riktige størrelsen. Det er ofte mye bedre enn å klippe det selv ut, med mindre du har det veldig travelt og ikke kan vente på et nytt.

Morten Storgaard

Jeg skriver primært om Internett, WiFi-relaterte emner og gadgets. Jeg er 36 år gammel og (godt) gift på åttende året med en Youtube-reiseblogger, og er derfor også selv en del ute og reiser. Jeg har startet nettkabelen.no, og når jeg ikke nerder, nyter jeg gjerne god mat eller noe tung rock. :-)

Lignende artikler