Bredbånd Internett – De 4 beste leverandørene
12 svar om bredbånd / Internett…
Gå til seksjon..
- 1) Hvor raskt Internett trenger jeg?
- 2) Antennetilkobling, TV, satellit eller telefontilkobling?
- 3) Hvilket bredbåndsnettverk er best i test?
- 4) Hvordan bestiller jeg trådløst Internett?
- 5) Hva koster Internett i min by / max speed?
- 6) Hvor raskt Internett kan man få?
- 7) Er det kampanjetilbud på bredbånd nå?
- 8) Hvem tilbyr Norges billigste Internett?
- 9) Hvor mange kan bruke samme bredbånd?
- 10) Få styr på Mbit og Gigabit
- 11) Skal jeg si opp det gamle abonnementet mitt?
- 12) Sjekk priser hvert halvår – minimum!
Vi har samlet noen av de oftest stilte spørsmål om kjøp av bredbånd, slik at du raskt kan få en oversikt. Sjekk også vår forside.
1) Hvor raskt Internett trenger jeg?
Er det kun én person som skal bruke bredbåndet, og behovet kun er for å sjekke e-post, lese nyheter og annen tekstbasert browsing (eller streaming i lav kvalitet), så er det fint å velge en 10 Mbit forbindelse.
Ser du mer på Youtube, streamer fra Netflix, spiller dataspill online og lignende aktiviteter (samtidig), er et raskere Internett å anbefale.
Her er noen eksempler:
1-5 Mbit | E-post, nyheter og stream på én datamaskin |
5-10 Mbit | For flere datamaskiner samtidig (husk mobiler og tablets) |
10-50 Mbit | For streaming i HD og flere datamaskiner samtidig |
+50 Mbit | 4-5 enheter samtidig, for at streame HD-video, spille spill osv. samtidig |
For de aller fleste er det kun hastigheten for nedlasting (download-hastighet) som er relevant. Det er denne hastigheten som gjør at Youtube stopper opp for å buffe, at Netflix blir pikselert og at hjemmesider hakker osv. Derfor er det fleste bredbåndspriser basert på hastighet tilknyttet nedlastning, og ikke opplasting.
Skal du derimot laster opp (uploade) filer, eksempelvis som vedlegg i en e-post osv, så er det upload-hastigheten vi snakker om.
De fleste leverandører har 10 Mbit download som det billigste tilbudet, og det kan være en fin start. Er det ikke nok, er det enkelt å oppgradere til en raskere løsning.
Gå til denne side for å sjekke din hastighet (nytt vindu).
2) Antennetilkobling, TV, satellit eller telefontilkobling?
Der er 3 måter du kan få bredbånd på:
- via Antennetilkobling (ADSL)
- via Kabel-TV
- via Telefontilkobling
- via Satellit
Det er som alltid billigst å velge den type bredbånd som allerede er lagt inn i husstanden. I prisoversikten øverst kan du klikke deg over til de aktuelle kampanjene, for dermed å raskt sjekke leverandørenes hjemmesider for å finne ut hvilke type Internettadgang de kan tilby deg på din adresse. Men mange har fortsatt ikke tilgang til bredbånd
Det er ikke stor forskjell på de ulike løsningene.
Det handler ganske enkelt bare om hvilke kabler som benyttes, og hvilken ruter man behøver. Telefonkablene (kobber) eller kabel-TV kablene. Hvis du har flere muligheter, kan du noen ganger opplevelse en anelse raskere hastighet via antennetilkobling og kabel-TV kablene. For de fleste vil det ikke være stor forskjell, og i de aller fleste tilfeller følger det en utmerket ruter med.
Med satellit kan alle få bredbånd.
3) Hvilket bredbåndsnettverk er best i test?
Vi har sjekket Netflix’ sin topp 10-rangering over de norske bredbåndsleverandørene. De har et svært godt datagrunnlag å analysere på, og derfor et godt sted å sjekke omkring stabilitet og gjennomsnittshastighet tilknyttet de norske internettleverandørene.
Her kan vi se at alle 7 leverandørene ligger utrolig tett på hverandre, og derfor har nesten samme hastighet. Det betyr med andre ord at det nødvendigvis ikke er så viktig hvilken leverandør du bruker, så lenge de har god dekning i området du bor.
4) Hvordan bestiller jeg trådløst Internett?
Din Internettleverandør leverer normalt en ruter med internettabonnementet. Når internettsignalet kommer inn i huset, blir det startet opp ved et modem, og det forbindes videre til ruteren, som gir det trådløse signalet til hele husstanden.
Du skal derfor ikke bestille et eget abonnement for å få trådløst internett.
Alle internettabonnementene kan brukes trådløst, og settes opp for å fungere med både PCer, mobiler og iPads/tablets.
Det er likevel noen leverandører som opererer med at du skal betale ekstra for å få med en trådløs ruter. Hvis det er tilfellet, vil denne prisen være medregnet i kolonnen for “6 måneder” i oversikten øverst på siden.
5) Hva koster Internett i min by / max speed?
Det varierer mye fra by til by, og fra landsdel til landsdel, når det kommer til hvor raskt bredbånd og Internett du kan få.
Ved å besøke leverandørenes kampanjer, kan du sjekke hvor raskt deres internettforbindelse er på din adresse.
Fiberinternett er ofte raskere enn bredbånd, og vil du ha det aller raskeste internettet (+30 Mbit) bør du velge fibernett, som også koster litt mer. De fleste merker likevel ikke så stor forskjell når vi snakker om hastigheter over 30 Mbit.
Det er viktig at du sjekker hastigheten på ditt bredbåndsinternett løpende, så du ikke betaler for mer enn du reelt sett får. Hvis det er saktere enn hva du betaler for, så bør du skifte leverandør.
6) Hvor raskt Internett kan man få?
Vi har laget en oversikt over de raskeste internettabonnementene øverst på siden.
Hvis hastigheten er det viktigste for deg, bør du alltid velge fibernett fremfor bredbånd, hvis det er mulig på din adresse. Fibernett er ganske enkelt en raskere teknologi, og gir deg flere muligheter.
Det er også den beste løsningen hvis dere er mange i husstanden som skal tilkobles internettforbindelsen.
NB: Husk å regne med alle telefoner og tablets i beregningene dine.
Fibernett er en anelse dyrere, men det er absolutt verdt pengene hvis du er lei av langsom forbindelse.
Beste fibernett er vanligvis Altibox, som har den beste dekningen.
Den grunnleggende forskjellen på de alminnelige kobberkablene fra TDC og Fibernett er lyslederkablene. Disse kan transportere svært store mengder data over store avstander. Som navnet antyder skjer det med lysets hastighet.
Det er dessuten en såkalt synkron-forbindelse, hvilket betyr at upload og download-hastigheten alltid er den samme.
7) Er det kampanjetilbud på bredbånd nå?
Vi får tilsendt aktuelle kampanjer fra de fleste store leverandørene, så inkluderer vi dem i vår prissammenligning samme dag som de lanseres.
Du kan derfor spare en del tid og klikking rundt på de ulike leverandørenes hjemmesider, og heller sjekke siden her regelmessig. Vi anbefaler å holde øye månedlig, da tilbud hele tiden kommer til.
De fleste kampanjene kjører over 1-2 måneder, og lanseres ofte i forbindelse med større TV-kampanjer.
8) Hvem tilbyr Norges billigste Internett?
Det varierer fra måned til måned, og derfor oppdaterer vi løpende prisene øverst.
I prisoversikten øverst kan du se hvilket nett de ulike leverandørene benytter.
Eneste forskjellen kan være det utstyret som sendes med. Det er forholdsvis enkelt å oppgradere til en ny og bedre ruter hvis det er den som gjør at internettet ditt går langsomt.
9) Hvor mange kan bruke samme bredbånd?
Nettet kan bli langsomt når det er mange tilkoblet.
Hvis dere er flere på forbindelsen samtidig, bør dere velger en av de raskere forbindelsene.
På fibernett kan man sende flere signaler samtidig gjennom samme kabler. Derfor er fibernettet ofte best løsning hvis dere er mange som skal benytte det samme Internett Wifi. Det vil gi en rask forbindelse til alle, hvilket ikke alltid er tilfelle på alminnelig bredbånd. Husk å regne med alle smarttelefoner og tablet som tilkobles.
Bor det en person i husstanden som spiller mye PC-spill over nettet, eller laster ned store filer, er fibernett absolutt det beste for dere.
Det vil nemlig gå ut over dere andre, som dermed blir nødt til å vente på at vedkommende tar pause eller blir ferdig med spill eller nedlasting – da særlig disse to aktivitetene tar mye av forbindelse. Det gjelder også Internett i boligforeninger, hvor hele blokka er tilkoblet samme avtale.
Bemerk: i Danmark gjelder det spesielle regler for bruk av egen PC.
10) Få styr på Mbit og Gigabit
Her er en kort video som forklarer begrepene vi arbeider med når vi snakker om internetthastighet. Det kan bli litt teknisk, så fest setebeltet og følg med:
Som det forklares, så måles hastigheten i Megabit (Mbit).
De fleste av oss kjenner til det å vente på tregt internett, og det er nesten ikke å holde ut noen ganger. Det er fordi det er for få Mbit, eller fordi det er for mange personer tilkoblet som deler på forbindelsen. Den blir dermed langsom.
Det kan være vanskelig å forstå forskjellen mellom Mbit og Gbit, dels fordi det er store tall, og fordi hastighetene på Internett hele tiden forøkes og endres. (Her er en Bit-kalkulator som kan hjelpe deg med å forstå på hvor mange Megabit det er i en Gigabit, og hvor mange bit det er er i en megabit.)
Det du bør være oppmerksom på er at du sikrer deg at du får den hastigheten du betaler for. Det er nemlig ikke alltid tilfelle. Men det er faktisk straffbart når leverandørene ikke tilbyr den hastigheten som er avtalt i kontrakten.
VIKTIG TIPS!
Sier Internett-leverandøren at du har en 20 Mbit forbindelse, er det reelt sett kun 12 Mbit grunnet slitte kabler inn til ditt hus. Så få justert din pris, så du ikke betaler for et raskere bredbånd enn hva du har.
11) Skal jeg si opp det gamle abonnementet mitt?
Noen ganger.
Når du bestiller nytt bredbånd, sier ofte din nye leverandør opp ditt gamle abonnement for deg.
Det er litt som når du bytter mobilabonnement eller forsikring. Firmaet tar seg av overgangen, og innenfor få dager er du tilkoblet og klar med din nye internettforbindelse. Hvis din nye leverandør ikke tilbyr dette, så skal det fremgå tydelig når du bestiller. Dermed må du selv skrive en e-post eller ringe ditt gamle selskap for å si opp avtalen. I dette tilfellet anbefaler vi å skrive en e-post, slik at du får en bekreftelse skriftlig på at oppsigelsen er mottatt.
12) Sjekk priser hvert halvår – minimum!
Det er en grei kjøreregel å sjekke internettprisene minst en gang i halvåret.
De fleste nordmenn sjekker kun priser på internett i forbindelse med bostedsendringer. Det er dumt, siden prisene forandrer seg hele tiden.
Utviklingen innenfor Internetthastigheter går svært raskt, og konkurransen omkring pris er høy, derfor er det nesten hele tiden noen som senker prisen på sitt nett, eller skrur opp hastigheten litt (antall megabit).
Du kan være sikker på at det hvert halve år skjer noe på markedet for bredbånd og Internett. Det kan også hende at det dukker opp en ny og billigere leverandør i nettopp ditt område, som betyr at det kan være smart å skifte abonnement. Har du enda ikke fibernett i ditt område, bør du holde øye med dette.
Markedet utvikler seg konstant, med det er naturligvis de samme husstander de store internettleverandørene kjemper om.
Det gjør de ved å lansere en rekke kampanjer, hvilket er en god grunn til å shoppe mellom de ulike tilbudene.