6 tips til god Internettsikkerhet på reise – Slik blir du sikker

Internettsikkerhet er et viktig område når man ferdes på nettet, både i hjemmet og på arbeidsplassen, men også hvor man ellers har internettforbindelse med egen sikkerhet, kryptering og passord.

Når man er på reise, er sikkerheten på internettet ofte ikke på topp. Det er ikke ditt eget nettverk, og kanskje er det ikke engang kode for å logge på nettet. 

Det gjør naturligvis ikke sikkerheten bedre.

Vi gir her våre beste råd til hvordan du oppnår en fornuftig sikkerhet på nettet når du er på reise.

travel-1209355_640

Sikkerhetsråd til din egen PC når du er på reise

Overalt i verden kan man bli utsatt for tyveri.

Særlig hvis du har med din egen PC, mobiltelefon eller tablet, som i seg selv er produkter verdt mange penger. Selv om fysisk tyveri kan ende opp med å bli en dyr fornøyelse for deg, så er det potensielt langt verre med tyveri av dine personlige data.

Dine data inneholder en rekke personlige informasjoner om deg. Hele din online identitet er på PCen.

Personopplysninger som personnummer, passord til sosiale medier, bankkontoer og kredittkortopplysninger er noen av disse sensitive opplysningene som kan koste deg dyrt, og være svært lite hensiktsmessig kommer i andres hender.

Du bør derfor beskytte deg selv online når du reiser. 

Unngå å si ja til “hjemmenettverk”

Når du logger på et nettverk, så unngå å si ja til at det er ditt hjemmenettverk. Hvis du klikker ja, blir din PC synlig på nettverket.

Vil du logge på hotellets nettverk, så sørg for å spørre hotellets personale om det riktige navn på nettverket, samt passordet for å logge på.

Hackere lager noen gager tvilsomme wifi-tilkoblinger med navnet på et hotell og med gratis login. Dette gjør de for å lokke deg inn på nettverket, og dermed er du allerede sårbar.

Det kan derfor være en fordel å anvende ditt eget mobilt bredbånd, fremfor det alminnelige bredbåndet, hvis hotellet eller hostellet ikke virker å ha et sikkert og troverdig nettverk. Du kan både kjøpe tilgang til utlandet i ditt mobilabonnement, eller et eget simkort med data til din mobil.

Derfor bør du så vidt mulig unngå å logge på hotspots.

Når du kommer hjem bør du sjekke telefonen din for virus hvis du har brukt usikre nettverk.

security-265130_640

Logg aldri på nettbank på en offentlig PC

Offentlige PCer, nettkafeer, kafeer og lignende, er kun for å sjekke nyheter og værmeldingene. Bruk aldri slike offentlige steder for å logge på viktige hjemmesider som inneholder personlige opplysninger om deg eller din økonomi.

Bruk dermed heller hotellets WiFi, hvis du skal sjekke disse sidene mens du er på reise. Det er sikrere enn å gjøre det i forbifarten et tilfeldig sted med internettilkobling.

Et nettkabel er bedre enn å koble på trådløs nett. Du kan ta med deg et nettkabel som dette fra wattoo:

Sikre dine logins med en sikker kode

Endre gjerne dine logins før reise, slik at du ikke har den samme koden på alle sider som inneholder personopplysninger.

Har du i forveien en enkel kode, bør du også endre den til en vanskeligere kode, gjerne en som både inneholder små og store bokstaver og tall. Det er viktig at du gjør dette i forkant, selv om det kan være vanskelig å huske lange koder.

Sørg for å lære dem utenat, og lagre dem heller eventuelt i trykket form hjemme, i tilfelle du lett glemmer koder.

Kamufler iPad / PC med kreativ innpakning

Med litt kreativitet, kan du forhindre at folk ser du har en iPad eller bærbar med på reisen.

Sjekk f.eks. ut dette bibel-coveret, som får iPad’en til å ligne på en den hellige bok:

bible-iPad-case

Bibler blir morsomt nok sjeldent stjålet 🙂

Sørg for at skjermen låser seg etter kort tid

Gå inn under system innstillingene på din PC eller tablet, og sørg for å skru ned for tiden over hvor lenge det går før skjermen fryser og ber om passordet til enheten.

På den måten minimerer du risikoen for at andre personer kan få tilgang til dine opplysninger.

Unngå å sende personlig informasjon over e-post

Alt du gjør på nettet er mer sårbart når du er på et nettverk du ikke kjenner til.

Unngå derfor å sende personlige opplysninger over e-post mens du er på reise. Aldri må du sende dine kredittkortopplysninger over e-post. Det samme gjelder koder til nettbank, samt personnummer osv.

smartphone-1184865_640

Hvis uhellet er ute…

Hvis du skulle være så uheldig å miste din PC på turen, eller få stjålet en viktig pinkode, er det viktig at du så raskt som mulig kontakter din bank og får dem til å sperre dine kort.

Videre bør du sikre deg at skade begrenses så mye som mulig, for eksempel ved å endre alle passord du har.

Derfor er det en svært god idé å ha oversikt over alle dine koder, og sørge for at du kan finne dem et sted som hverken oppbevares sammen med din PC, lommebok eller mobil.

Adgang til personlig data

Mange av de hverdagslige tingene vi gjør på nettet, inneholder en viss mengde av personlige data.

Vi har laget et lengre innlegg om datasikkerhet i forhold til hvordan du unngår å bli sporet på nettet i din daglige bruk.

“Hvordan undgår jeg at min internetaktivitet spores og gemmes”- innlegget er som sagt beregnet til daglig bruk. Men her står det også om flere nyttige verktøy du også kan bruke mens du er på reise

Det er ting du også gjerne må gjøre mens du er på reise, men også ting du ikke bør gjøre.

Særlig hva angår svært sensitive, personlige data, bør du overveie om det er en god idé. Det gjelder særlig din nettbank, innlogging til offentlige tjenester, eller hvis du skal betale noe med ditt bankkort over nettet. Det sendes i dag enorme mengder data, og tenk deg godt om før du legger inn personopplysninger i skyen.

Hvis du er helt nødt til å bruke en av disse funksjonene, kan det være en god idé å benytte programmet Blur, som vi også omtaler i innlegget om tracking.

Blur skjuler dine følsomme opplysninger på nettet, slik at mulige hackere ikke kan se dine faktiske data.

Selv hvis du skal logge på mindre personfølsomme sider, er det smart å benytte Blur. 

Josua Poulsen

Jeg skriver primært om mobiltelefoni og lignende gadgets. Jeg er 24 år gammel og har en forkjærlighet for ny teknologi - særlig smarttelefoner. Til daglig studerer jeg statsvitenskap på Aarhus Universitet, og når jeg ikke skriver om mobiltelefoner eller studerer, spiller jeg god musikk eller lager god mat!

Lignende artikler